Coordenadas 1386

Enviada em 15 de Dezembro de 2018

Registrada em Dezembro 2018

-
-
204 m
7 m
0
3,1
6,2
12,37 km

Visualizado 136 vezes, baixado 8 vezes

perto de Roda de Barà, Catalunya (España)

L’inici d’aquesta bonica excursió es des de la Urbanització Francaset a Roda de Berà, de fet, qui vulgui reduir la distància a només 8 quilòmetres pot començar al poble de Roda de Berà ja que es per on es passa tan a la anada com a la tornada.
Be, doncs comencem a caminar pel carrer de Contesa Pardo Bazàn en direcció nord i just abans de passar per sota del túnel de la RENFE girem a l’esquerra pel camí creat per el tub soterrat de les aigües d’EMATSA; al poc, creuem un camí enrajolat que per l’esquerra duu a un antic pont de RENFE que creua les vies, però nosaltres seguim recte.
Passat un alt plafó d’anunci, girem a la dreta i passem sobre el pont de la AP7, just a l’altra costat deixem la pista asfaltada i anem cap el camí creat per l’Etilenoducte (pals grocs), deixarem una ampla pista que surt cap a l’esquerra per seguir un sender per la dreta, poc després tornarem a la pista que la seguirem cap a la dreta (nord-oest) i quan sembla que anem a creuar les vies del tren farem un gir de 90 graus cap a l’esquerra fins anar a trobar la pista passat un abandonat pou, que seguirem cap a la dreta (oest) fins arribar a les primeres cases de Roda de Berà (carrer dels Esports). Hem de creuar el poble en direcció Nord-Oest, es pot fer de moltes maneres, jo proposo la que he gravat amb el GPS GARMIN Oregón 750T.
Seguim per aquest carrer cap a la dreta (Nord) i al final girarem cap a l’esquerra per seguir per C/ Joan Carles I, passem per davant del ajuntament i girem cap a la dreta per anar a trobar el carrer de la Via que creuat el pont del Torrent girarem a l’esquerra i passant pel carrer de Mossèn David Pujol (sud) farem cap a la plaça de l’església de Sant Bertomeu, girem a la dreta i passem per la seva façana, seguim pel carrer de l’església que fa baixada i passa a tocar les cases més antigues del poble fent cap al carrer de l’aigua (torrent de Cal Llorens) que seguirem cap a la dreta (nord) fins sortir de la vila.
El camí es torna terrós, es el camí que duu a Bonastre, l’hem de seguir durant una bona estona, passarem alguna bifurcació, pel costat d’algun corral i naus abandonades, creuarem per sota el pont del AVE i hem d’anar en compte de deixar a la dreta el camí cap a la Plana del Xim (informació pal vertical) i seguir cap a l’esquerra i així després d’una zona força pedregosa farem cap al Coll de Repàs.
Deixem la pista on trobem el pal que indica el coll i pugem poc a poc per un sender a l’esquerra vers la carena i muntanya del Flaresso; no cal dir que durant tot el recorregut per la carena les panoràmiques son amplies; ens envolten vistes de Bonastre, La Gavatxa, Mola de Tarragona (cremada), Pobla de Montornès, Creixell, la costa daurada, Roda de Berà, Sant Salvador i Comarruga al lluny. En dies clars poden albirar Torredembarra, el far de la punta de la Galera, la Torre de la Mora i fins i tot endevinar Tarragona.
El final de tot aquesta llarga cresta ensopeguem amb les restes d’una torre cilíndrica del segle X que alguns diuen pertanyia al castell de Roda i d’altres asseguren que era una torre de guaita per les possibles aproximacions de naus mores per mar s’anomena popularment “El Cucurull”.
Un sender un xic pedregós baixa en direcció a sud-oest i gira lleument cap a l’oest fent cap al dipòsit d’aigua de la població de on surt un camí per la dreta que es dirigeix a les ruïnes dels tres molins que empraven l’aigua per moldre just abans de fer-la anar cap a les basses de RENFE.
Des del dipòsit, un sender força dretà en direcció oest passa vora uns antics dipòsits i fineix a una pista just davant d’un establiment de turisme rural, seguirem la pista cap a la dreta (sud) seguint una petita canalització d’aigua que ens durà a tocar el primer dipòsit que va alimentar a Roda i que ha partir d’aquí es introdueix al camí dels horts que es el que trobarem a banda i banda del camí.
Passarem per dins d’un dels ulls del pont de RENFE (túnel) i farem cap, després d’un estret sender entre les parets dels horts, al carrer de la Font i d’allí al carrer de l’Aigua on trobarem un pal indicador; seguirem cap a la dreta pel carrer de Barà i d’allí a la glorieta anomenada plaça de Francesc Macià.
Seguirem uns metres per la carretera TV-2041 i després de creuar el pont sobre la AP7 girarem 180 graus cap a la esquerra tot deixant el carrer Murillo a la dreta seguirem el camí de Sant Salvador avui asfaltat.
Aquest carrer, Les Planes, es una pista asfaltada més que un carrer; es el que antigament duia a San Salvador, a tocar del mar. Passarem entre camps erms, també vora uns corrals amb cavalls i pel costat del magatzem municipal, al poc deixem a mà esquerra una construcció sense acabar i arruïnada , per acabar, el camí fa cap a la urbanització Mas Roig on entrem pel carrer de Torredembarra, el seguim fins torçar a la dreta i just davant del primer supermercat que veiem, girem cap a l’esquerra per seguir pel carrer Pegaso, després del segon supermercat girarem cap a l’esquerra per seguir pel carrer Virginia Wolf al final del qual farem cap al punt de sortida.
(Aquest tram pels carrers es pot evitar passant per una zona verda situada a la nostra esquerra, però s’ha de saber com fer cap a la plaça de Indira Gandhi per lo que cal una bona orientació prèvia).
El estret i rocallós sender de baixada entre el cim del Flaresso i el Cucurull, així com el sender de baixada del Cucurull ple de còdols que poden fer un ensurt, fan que qualifiqui de "moderat" aquest recorregut enlloc de "fàcil" encara que els excursionistes avesats a la muntanya o puguin veure així.
Les dades han estat recollides amb un aparell GPS marca GARMIN model OREGON 750T.
Waypoint

INICI

Des de la plaça Indira Gandhi de la urbanització El Francaset de Roda de Berà sortirem pel carrer Comtessa Pardo Bazán en direcció al pont de la RENFE.
Interseção

GIREM A L'ESQUERRA

Just al arribar al pont no el passarem, sinó que girarem a l'esquerra per seguir per un camí de terra per on passa el tub de les aigües d'EMATSA soterrat.
Interseção

CREUEM UN CAMÍ

Al pas ens surt un camí enrajolat que cap a la dreta creua les vies de RENFE per un antic pont i va a parar a la urbanització Barà Mar. Seguim recte pel camí que anàvem.
Ponte

PONT AP-7

Creuem la AP-7 per un pont elevat, en aquest moment podem esbrinar el poble de Roda a l'esquerra i al seu darrera la muntanya del Flaresso i el punt culminant del Cucurull i un xic a la dreta la muntanya de la Martorella amb una antena al seu cim.
Interseção

POU I PISTA

Només acabat de passar el pont deixarem l'asfalt i anirem per un camí a l'esquerra que baixa uns metres i ràpidament deixarem el camí ample per un sender que surt cap a la dreta i que segueix paral·lel a les vies del tren. Després d'un curt recorregut el sender fa cap a una clariana, hem d'anar cap a l'esquerra per anar a trobar una pista just després de deixar un abandonat pou a l'esquerra. La pista la seguirem cap a la dreta fins fer cap a un carrer de Roda de Berà.
Interseção

CARRER DELS ESPORTS

Entrem a Roda de Berà, seguim el carrer dels Esports cap a la dreta. Al final del carrer girarem cap a l'esquerra pel de Joan Carles I que seguirem fins el final tot passant per davant de l'ajuntament.
Interseção

C JOAN CARLES I

Al encreuament seguirem cap a l'esquerra per anar a trobar el carrer de la Via sense creuar el pont del tren.
Interseção

CARRER DE LA VIA

Paral·lel a la via del tren, d'aquí el nom. Poc després passem pel davant de l'església i baixem pel carrer amb aquest nom, podem gaudir de contemplar les cases més velles de la població encara que restaurades, al final fem cap al carrer de l'Aigua que seguirem cap a la dreta; aquest camí, en principi cimentat, es anomenat Torrent de Cal Llorens i si no el deixéssim faríem cap a Bonastre.
Ponte

PONT DE RENFE

Un imponent pont que malauradament es difícil de contemplar en tota la seva plenitud ja que alguns dels seus 8 ulls estan tapats per edificacions i tapies d'horts, creua el Torrent de Cal Llorens.
Interseção

PISTA DE TERRA

Fem cap a una bifurcació amb un pal de senyalització vertical, el camí del torrent marxa per la dreta, s'acaba l'asfalt, entrem al camí de Cal Llorens i al poc passem sota el viaducte del AVE, a la nostre dreta deixem unes naus d'aviram abandonats. Aquest camí es el que antigament era la Carrerada del coll del Repàs.
Ponto de informação

BIFURCACIÓ

Hi ha un pal de senyalització vertical. Deixem a la dreta el camí que duu a la Plana del Xim tot seguint el Torrent de Cal Setró. Nosaltres seguirem sempre la direcció "El Cucurull pel coll de Repàs"
Ruínas

CORRAL DEL GUIBERNAU

A la nostra dreta i vora el camí; es compon de 4 parets encara en bon estat peró l'interior es buit de fa molt temps.
Passagem de montanha

COLL DE REPÀS

Deixem una pista a l'esquerra que mena a un camp de conreu abandonat; el camí es torna pedregós i així continua fins el coll al que arribem tot seguint la línia eléctrica. A la nostra esquerra trobarem un pal indicador. Després d'aquest punt, el camí inicia una suau baixada que fa cap al poble de Bonastre. Deixarem el camí ample i seguirem per l'esquerra un fresat sender que poc a poc s'enfila vers la carena.
Panorama

PANORÀMICA

El sender travessa un petit bosc de pins i aclareix la panoràmica de la propera carena amb el cim de la muntanya del Flaresso al fons.
Foto

GRAN PANORÀMICA

A mida que ascendim i anem progresant per la carena la panoràmica es força engrescadora, a la nostre esquena (nord) destaca el poble de Bonastre i més al fons, un xic cap a la dreta la característica imatge de la serra de Montmell; més a la esquerra la serra del Puig de les Forques a la Juncosa de Montmell es el referent més conegut. Si seguim girant-nos cap a l'esquerra (oest), apreciarem els edificis de La Pobla de Montornés i ja seguint la direcció del camí (sud) albirarem part de la costa Daurada, amb Creixell a la dreta i la població de Roda de Berà a l'esquerra.
Pico

CIM FLARESSO

Arribem al punt més alt de la carena, el cim de la muntanya del Flaresso (204 m), per sota nostre passa l'AVE, i a la banda esquerra, tot baixant fariem cap al avenc del Flaresso; i per la dreta a la cova del Bon Joan, un pal ho indica.
Panorama

PANORÀMICA CREIXELL I COSTA

Ho albirem a contrallum degut a la posició del sol en el moment de fer la fotografia.
Passagem de montanha

PI SOLITARI

Tot just abans d'iniciar el descens del sifó, passem a tocar un aïllat pi que convida a fer un àpat a la seva hombra sobre tot si la excursió es fa al calor de l'estiu. La baixada des del cim te dos senders, el de la dreta es rocallós i el de l'esquerra està malmés pel pas de motocicletes, jo crec que es millor passar pel rocallós encara que en aquesta ocasió ho hem fet pel de l'esquerra.
Castelo

CUCURULL

Passat el petit collet, fem cap a les restes de, segons uns una torre de guaita i segons altres a les restes dels castell de Roda de Berà; es tracta d'un basament cilindric més trencat per la banda de mar que pel costat obac; rep el nom de "Cucurull" i data del segle X.
Pico

NOVA GRAN PANORAMICA

Com que davant del Cucurull no hi ha ni edificis ni arbres, la panoràmica es molt extensa, tan que en dies clars podem veure des de Tarragona fins Comarruga.
Ponto de informação

DIPOSIT I CAMI ALS TRES MOLINS

Iniciem la baixada per un sender un xic pedregós al principi; deixem a la nostra dreta un pal que indica el sender per baixar a Roda tot passant per les antigues basses que proveien de aigua a les antigues màquines de tren de vapor després de passar per les rodes dels molins fariners. Seguim baixant i al costat dret, just a les envistes del gran dipósit actual d'aigua per a la població, deixem un pal que indica el camí per anar fins a les ruïnes dels tres molins farines edificats el segle XVIII per en Francesc de March qui a les hores era el senyor de Creixell, Roda i Berà. El camí continua tot sortint del emplazament del dipósit, per un sender per la dreta mig amagat; finalment fem a una pista que seguim cap a la dreta.
Rio

1ER.DIPÒSIT D'AIGUA

Anem cap a la dreta per la pista i deixem a l'esquerra un xalet de turisme rural; quasi sense donar-nos-en compte per la dreta seguim una elevada canalització que encara du aigua vers el antig i primer dipósit d'aigua de Roda de Berà.
Interseção

CAMI ENTRE HORTS

Un cop deixem enrrera el primer dipósit passem entre horts, el camí gira primer cap a l'esquerra i després cap a la dreta per anar a passar per sota d'un dels ulls del pont del tren.
Túnel

TUNEL

Creuem les vies de la línia de Lleida per sota; després el camí continua entre les parets de horts més antics on al terra a la dreta encara hi han vestigis de la canalització. Al acabar-se les parets fem cap al carrer de la Font que seguim cap a l'esquerra fins el carrer de l'Aigua on deixem a mà esquerra un pal de senyalització. Girem a la dreta i pel carrer Barà seguim fins la plaça Francesc Macia (Glorieta).
Interseção

GLORIETA

Plaça de Francesc Macià, cal anar pel voral esquerra de la carretera TV-2041 i un cop passat el pont sobre la autopista AP-7 (E-15) la deixem per un carrer a l'esquerra.
Interseção

CAMI DE SANT SALVADOR (ASFALTAT)

El carrer es divideix en dos tan sols entrar-hi, nosaltres seguirem cap a l'esquerra pel anomenat carrer de les Planes (antic camí de Sant Salvador).
Interseção

MAGATZEM MUNICIPAL

Girem dreta i esquerra, poc després a dreta, i més tard tornem a fer un dreta-esquerra per passar ja per davant del Magatsem Municipal; el camí segueix i al tornar a fer dreta-esquerra deixem a l'esquerra un edifici a mig construir i en ruïnes; el camí deixa a ambdós costats parets de pedra seca estabilitzades amb ciment.
Ponto de informação

URBANITZACIÓ MAS ROIG

Entrem a la urbanització, deixem un pal a l'esquerra i tot seguit anem pel carrer Torredembarra fins el final.
Provisionamento

SUPERMERCAT

El carrer gira a la dreta al fer cap a la plaça de Teresa de Jesús, cal seguir el carrer Pegaso deixant a la dreta un supermercat, al final del carrer entrem a la urbanització Francaset, deixem un altre supermercat a la dreta i nosaltres girem a l'esquerra pel carrer de Virginia Wolf al final del que trobarem la plaça de Indira Gandhi lloc per on hem començat la excursió.
Waypoint

ACABEM

Plaça de Indira Gandhi. Punt final

Comentários

    Você pode ou esta trilha