Coordenadas 835

Enviada em 3 de Agosto de 2017

Registrada em Agosto 2017

 • Avaliação

   
 • Informações

   
 • Fácil de fazer

   
 • Paisagem

   
-
-
467 m
270 m
0
4,7
9,4
18,74 km

Visualizado 9498 vezes, baixado 351 vezes

perto de Solwaster, Wallonia (Belgique)

Deze is een wandeling welke ik zeker gedaan heb maar dan in kleinere stukjes. Het is wel een hele uitdaging voor de echte wandelaars. Solwaster is dan ook zeer geliefd bij de wandelaars, het is zelfs een keer verkozen tot dorp van het jaar. In deze wandeling kan je verschillende dingen ontdekken.
De foto 's zijn ook een greep uit het totale pakket van de wandelingen in Solwaster. Er zullen er verschillende bij zijn die niet enkel van deze grote is.
De naam Solwaster komt van “solistat”, d.w.z. “aan de Statte” en de bewoners van dit mooie dorp worden wel de “Lopets” genoemd. Solwaster is echt een typische Ardens dorpje, gelegen op de heuvel tussen de rivier de Hoëgne en de Statte. Het dorp heeft de charme van de karakteristieke pastorale dorpjes uit de 19e eeuw aan de voet van de Hoge Venen behouden. Het is in 1981 uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van België.
Langs de Hoëgne, tussen Parfondbois en de molen Thorez, vindt men een holte in een rots van leisteen. Het is de ingang van een voormalige leisteengroeve. (leisteengroeve van Roslin). Sinds 1773, werden hier leisteen en kolen gewonnen. In 1863 mocht het houtbedrijf in Gospinal een leisteengroeve openen. De kerk van Solwaster heeft een dak gemaakt uit leisteen, afkomstig uit deze groeve.
De oude Turfstekerij " welke we van ver aan de achterzijde zien" had een oppervlakte van 8 ha en is nu overgroeid met vegetatie. Het turf dat hier werd uitgestoken was bestemd voor de Thermen van Spa, die het gebruikte voor hun therapeutische baden, die zij sinds 1889 aan hun gasten aanboden. De turf had een zeer lage Ph en beschikte over zeer bijzondere eigenschappen . De exploitatie begon in 1935 tot 1994 toen alle bruikbare turf was gewonnen. Het werd via een spoorlijntje bij de Hoëgne getransporteerd en overgeladen op vrachtauto’s. Men kan nog steeds stukjes rails en oude wagons zien uit het verleden.
Langs de Hoëgne, ter hoogte van Parfondbois (Solwaster), zijn er nog de overblijfselen van een voormalige smederij met smeltoven te vinden. Men vindt in documentatie reeds vermeldingen van de smidse, die teruggaan tot 1480 et 1503. Er werden verschillende benamingen aan gegeven zoals de “Chastelein” of “Forges Racket”. In 1609, was de smidse nog steeds actief, maar er werd niet meer over geschreven. De opgravingen van de smederij begonnen op 10 mei 2004 en waren klaar begin 2005.
De zeven eiken van Gospinal "welke we ook tegenkomen" . Langs de weg staat een oude eik van wel 8 meter hoog. Hij heeft wel 7 grote vertakkingen, die zelf wel op bomen lijken. Ze staan zo dicht bij elkaar, dat men ze de “zeven broers van Gospinal” noemt.
Er wordt gezegd dat in de 19e eeuw de eigenaar, advocaat van het domein van Gospinal, binnen de kring van bomen zijn kabinet had geïnstalleerd. Mensen kwamen hem hier om juridisch advies vragen of om hulp bij geschillen.
Een andere bijzonderheid: in september 1904 hadden de gemeenten Sart en Jalhay een geschil over de richting van een weg die beiden dorpen moest verbinden. De gemeenten hielden onder deze boom een vergadering, waarbij uiteindelijk het geschil werd opgelost en een overeenkomst werd bereikt voor de route van de weg.
Spijtig zijn er enkel aan het afsterven.
5) De dreef van Emile Graff
6) Croupet du Moulin. Terug in de tijd van het feoalisme of leenstelsel, toen deze molen nog voor gemeenschappelijk gebruik diende. Gedurende deze periode beschikte elke stad over een gemeenschappelijke molen, een gemeeschappelijke oven, een gemeenschappelijke pers, etc. Alle inwoners gingen in die tijd naar Croupet du Moulin om hun graan te laten malen, waarover zij belastingen dienden te betalen. Een belasting diende betaald te worden aan de molenaar maar ook aan het Prinsbisdom van Luik, eigenaar van de molen. Deze oude molens werden vervolgens geleidelijk vervangen door molens op stroom of gas. Diverse fabrieken, waaronder vier ijzersmederijen (Ruïne van S3), stonden in de omgeving van de molen van Sart
Klik op "bekijk meer" en geniet van de foto's van verschillende wandelingen van Solwaster. Veel plezier

Ver mais external

Waypoint

Snijpunt Sart 2

Snijpunt
by bakmanCoordinates (lat,lon): 50.527086,5.961843
Elevation: 394 meters
Snijpunt
Upload your waypoints to wikiloc.com →
Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Estacionamento

P en Foto' s

P
by bakmanCoordinates (lat,lon): 50.502182,5.960727
Elevation: 501 meters
P
Upload your waypoints to wikiloc.com →
Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

Foto

Foto' s

14 comentários

 • Foto de Marc Dechesne

  Marc Dechesne 29/ago/2018

  Eu fiz esta trilha  verificado  Ver mais

  A certains endroits, nous avons pris le mauvais chemin, ce serait bien d'expliquer avec les photos des bifurcations par où il faut aller parce que les changements de directions sont nombreux.
  Nous avons du descendre en ligne droite à travers les bois pour rejoindre un chemin plus bas, nous étions 80m trop haut.
  Sinon, magnifique itinéraire avec tous les endroits renseignés comme il faut.
  Je conseille vivement

 • Foto de walkerinwoods

  walkerinwoods 10/nov/2018

  Merci voor de commentaar. Soms geeft de gps de hoogte niet juist aan, en dan als de paden dicht bij elkaar afslaan kunnen er op korte afstand fouten ontstaan. Hebben we nog gemerkt.
  Bedankt alleszins.

 • Foto de johan1980

  johan1980 24/dez/2018

  Eu fiz esta trilha  Ver mais

  super mooie wandeling zeker een aanrader

 • Foto de walkerinwoods

  walkerinwoods 24/dez/2018

  Bedankt. Er zijn er veel in deze streek. Maar ik zie dat je de langste hebt gekozen, dat zal nu wel genieten geweest zijn, zeker met dit debiet op het water. Blij dat je ervan hebt genoten. De filmpjes staan op YT.
  Mersiekes en veel plezier nog.
  Ivan en Woods

 • Nathrak 30/mar/2019

  Très chouette rando. Encore parfaitement praticable 👍

 • Foto de walkerinwoods

  walkerinwoods 1/abr/2019

  Mercie Nathrak. Heureux que vous avez aimé.

 • crazydavy40 18/ago/2019

  Goede route, op paar punten wijkt deze af van de route zoals hier afgebeeld. Verder prima te doen

 • Foto de jan deschilder

  jan deschilder 27/jul/2020

  Eu fiz esta trilha  Ver mais

  top wandeling,

 • Foto de walkerinwoods

  walkerinwoods 27/jul/2020

  Dank u wel.

 • Foto de Peter&Oakley

  Peter&Oakley 14/set/2020

  Eu fiz esta trilha  verificado  Ver mais

  Machtig mooie betoverende omgeving. Duidelijke route en goed te volgen op smartphone gps. Genoten van begin tot einde! Thx!!

 • Foto de walkerinwoods

  walkerinwoods 14/set/2020

  Bedankt voor de mooie woorden.
  Woods en Ivan

 • Foto de sportwandelaar

  sportwandelaar 15/set/2020

  Eu fiz esta trilha  Ver mais

  Prachtige wandelroute!! Moeilijkheidsgraad: Middelmatig/moeilijk!

 • Foto de sportwandelaar

  sportwandelaar 15/set/2020

  Eén van mijn mooiste wandelingen heb ik vandaag gelopen. De wandeltocht W 18,7 km Solwaster Wandelen Waalse Ardennen loopt voor een groot deel langs de rivier de Hoëgne en de La Statte in de buurt van Jalhay en Solwaster. Het gebied is met zijn talloze watervalletjes, houten bruggetjes, bossen en ruig terrein een prachtig natuurgebied waar je je ogen uitkijkt. Hoogtemeters ruim voldoende.

  Echt een prachtige wandeltocht!!

  Mijn complimenten, Inderdaad een topper!!

  Antoine van Est

 • Foto de walkerinwoods

  walkerinwoods 15/set/2020

  Bedankt Antoine. Is idd een mooie. Aan de rivieren is het niet altijd makkelijk om wandelpaden te hebben zonder dat ze plots stoppen. Maar Solwaster is wel bekend om zijn mooie natuur en geschiedenis.
  Groetjes
  Ivan en Woods.
  Ps. Morgen gaan we weer naar de Ardennen.

Você pode ou esta trilha