-
-
556 m
246 m
0
1,9
3,8
7,53 km

Visualizado 63 vezes, baixado 8 vezes

próximo a Sant Martí de Llémana, Catalunya (España)

Recorregut circular que s’enfila als cingles de Sant Martí de Llémena i transcorre per l’altiplà de la Barroca i els turons boscosos del sector de Santa Lena, ja en terme de Sant Aniol de Finestres. Sense grans complicacions tècniques, per bé que hi ha trams per corriols pedregosos de pendent pronunciada, i alguna baixada per terreny argilós que pot relliscar en humit. També cal estar al lloro de les diferents bifurcacions i cruïlles que es van passant, que en algun punt poden crear dubtes en l’orientació. Hi ha pals indicadors i marques de pintura en força trams. Recorregut que es pot combinar amb l’anada i tornada a l’ermita de Sant Roc de la Barroca, a la punta de la cinglera calcària, indret que val la pena visitar (en aquest cas la ruta s’allargaria ben bé uns 4-5 km més). No es passa per cap font. En aquesta ocasió només s’acompanya d’una foto feta amb el mòbil, ja que per error vaig esborrar les que havia pres amb la càmera abans de descarregar-les d’aquesta.

Deixem el cotxe a peu de carretera, a Sant Martí de Llémena. A l’inici d’un carreró amb escales hi ha un pal amb indicacions cap a Sant Roc. Pugem fins al capdamunt, deixant l’església de Sant Martí a l’esquerra, i sortim a un petit parc amb arbres. De la part de dalt ja veurem el corriol que s’enfila (wp 01). Anem seguint en forta pujada, tot seguint marques de pintura groga, travessant alguna antiga pista forestal (wp 02). El camí va virant a la dreta fins sortir a una altra pista que seguirem a la dreta (wp 03). Ara per una bona estona el camí va ascendint molt més suaument, fins que se’ns n’uneix per la dreta un que puja (wp 04). Encarem el pujant de l’Aulet, una mica més costerut, si sortim al capdamunt de la cinglera calcària (wp 05, 30’). En comptes de seguir a l’esquerra pel camí marcat de Sant Roc, girem a la dreta i baixem per un tram de bosc esclarissat d’alzina, un tram per on el terra és de llosa calcària amb abundants nummulits. Sortim a una pista forestal (wp 06) que ens ve de l’esquerra i continua recte, cap a on anirem. En breu sortim a la carretera local asfaltada que puja al veïnat de la Barroca (wp 07). Seguint-la en ascens apenes cent metres, arribem a l’esplanada on hi ha l’antiga església parroquial de Sant Andreu de la Barroca (wp 08, 50’).

Davant mateix de l’esplanada, a l’altre costat de la carretera, comença una estreta pista forestal que prenem a continuació (wp 09). De seguida es bifurca i seguim per la dreta. En pujada suau-moderada i per terreny fangós sec (sort!) arribem a les ruïnes de l’Oriol (wp 10). Aquí atenció, ja que deixem la pista per on anàvem, que començaria a baixar, i ens enfilem al camp que hi ha sobre la casa, on trobem un corriol que el travessa i torna a entrar al bosc. El sender esdevé força estret per culpa de les bardisses que dificulten el pas, sense arribar a impedir-lo. Arribem a les ruïnes de Can Sotera (wp 11), que deixem a sota a la nostra esquerra. El camí continua pujant per antics camps i travessa uns profunds xaragalls en el terreny margós (wp 12), en el qual és fàcil veure restes de fòssils marins de l’Eocè (fragments de petxines i ostres, sobretot). De nou al bosc el corriol connecta amb una antiga pista forestal. Al wp 13 obviem un corriol que baixa cap a l’esquerra, i seguim recte sortint a un collet per on arriba una pista (wp 14). La seguim a l’esquerra en planer i després baixant a un altre collet ocupat per un antic camp, d’on marxa un altre caminet a l’esquerra (wp 15) que tampoc seguim, ja que continuant recte enllacem amb una nova pista més ampla (wp 16). Agafant-la cap a l’esquerra, en pocs minuts arribem al capdamunt del turó on hi ha l’ermita de Santa Lena o de la Mare de Déu del Puig d’Elena, envoltada d’una gran esplanada amb arbres (wp 17, 1h 45’ des de l’inici)). Bonic i tranquil lloc, si més no avui, perquè ja es veu que els caps de setmana deu ser força concorregut per excursionistes, bicis, motos, 4x4’s i tot tipus de personal boletaire, caçador i demés.

D’un extrem de l’esplanada, proper a la part del darrera de l’ermita, s’inicia un camí que mena en direcció a Sant Roc. Crec recordar que hi ha indicacions. El sender baixa fort, molt fort, i sort que avui el terra no està moll perquè deu relliscar bastant. Quan se suavitza una mica passem un tram envoltats de ginesta i sortim al pla de la Creu, una zona oberta on conflueixen diversos camins (wp 18). A la dreta aniríem a Sant Climent d’Amer pel Llepard. Recte hi ha el camí que va a Sant Roc. I a l’esquerra, cap a on anem, el de la Barroca i Sant Martí. La pista conflueix una mica més endavant amb una altra variant del camí de Sant Roc, la que ve directament des de Sant Martí (wp 19). Tot seguint les marques de pintura arribem al punt (wp 20) on es veuen els camps i la casa de Can Buc, que sembla que l’estan arreglant. Una fita de pedres i una marca de pintura indiquen la desviació a la dreta cap a Sant Martí pel baixant (pujant) de l’Esqueió. Nova baixada pronunciada pel bosc, per un camí costerut i pedregós que fa alguna ziga-zaga. En un punt concret (wp 21) perdem de vista les marques grogues i confluïm amb un camí que ens ve d’esquerra a dreta. Això ens fa dubtar uns minuts, ja que no queda clar quin és el de baixada i quin el de pujada, però de seguida detectem una nova marca de pintura a la opció de la dreta, i cap allà anem. Sortim a la corba d’una pista forestal (wp 22) però no la seguim, ja que el nostre camí es veu clarament que baixa de nou cap al bosc. Més avall passem per una clariana de terreny rocós format d’arenisques i conglomerats vermells, amb vistes sobre la vall. Més endavant sortim al costat de Ca n’Aulina (wp 23) i altres cases, on la pista que hi arriba ens deixarà a la carretera, i d’allà fins a Sant Martí en un moment. En total hem invertit quasi 3 hores de ruta, comptant uns 35-40 minuts de parades acumulades.
Waypoint

01 Inici camí Sant Roc

Marques de pintura groga
Waypoint

02 Creuem pista, seguim amunt

Waypoint

03 Enllaç pista cap a la dreta

Interseção

04 Se'ns uneix camí que puja

Tot seguit encarem el punjant de l'Aulet
Interseção

05 Deixem camí Sant Roc

Abandonem marques de pintura
Waypoint

06 Pista ampla, seguim recte

Per la pista principal
Waypoint

07 Carretera de la Barroca

Seguim per l'asfalt cap amunt
Interseção

09 Bifurcació, dreta

Arquitetura religiosa

08 Sant Andreu de la Barroca

Ruínas

10 L'Oriol

Cal pujar pels camps de sobre
Ruínas

11 Can Sotera

El corriol continua deixant la casa a baix a l'esquerra
Waypoint

12 Xaragalls

Terreny margós molt erosionat
Interseção

13 Camí que baixa, seguim recte

Passo de montanha

14 Collet, seguim per la pista

Waypoint

15 Collet amb antic camp que travessem

Deixem un camí que baixa cap a l'esquerra
Interseção

16 Pista de Santa Lena

Cap a l'esquerra i ja fins a l'ermita.
Arquitetura religiosa

17 Ermita de Santa Lena

O de la Mare de Déu del Puig d'Elena. El camí de baixada surt del costat del darrere de l'ermita, hi ha indicacions.
Interseção

18 Pista amb pal indicador, esquerra

Pla de la Creu, zona oberta. Indicacions a Sant Roc, Sant Martí i el Llepard /Amer. Anem a l'esquerra.
Interseção

19 Pista camí Sant Roc-Sant Martí

Interseção

20 Inici corriol a Sant Martí

Pel pujant de l'Esqueió
Waypoint

21 Punt confús, seguir marques pintura

Perdem senyals de pintura momentàniament, possiblement per una drecera que no hem vist. En retrobar el camí marcat dubtem, però cal seguir-lo avall on hi ha les marques.
Waypoint

22 Corba pista, el camí baixa pel bosc

Entrem i sortim de la pista a la mateixa corba.
Waypoint

23 Ca n'Aulina, pista avall fins la carretera

Comentários

    You can or this trail