-
-
455 m
349 m
0
3,3
6,7
13,31 km

Visualizado 516 vezes, baixado 17 vezes

próximo a Belianes, Catalunya (España)

Ruta circular per la part mitja-baixa de la vall del riu Corb en la que, partint de Belianes, s'arriba als nuclis del Vilet i Sant Martí de Maldà, tot travessant part de les terres que formaren part de l’antiga Baronia de Maldà.
Al llarg del recorregut per camins i pistes en bon estat i amb la inseparable companyia del riu i dels bancals d’oliveres, ametllers, vinyes i cereals, tindrem ocasió també de gaudir d’àmplies panoràmiques de la plana d’Urgell i d’algunes de les serralades més meridionals del Prepirineu (Montsec, Mont-roig...).
Destaquem alguns dels elements patrimonials i paisatgístics que vàrem anar trobant ...
>>>> BELIANES (Comarca de l’Urgell)
> Poble situat en un planell aturonat a l’esquerra del Riu Corb. El seu terme situat al curs final de la vall del riu Corb, confronta amb les comarques veïnes de les Garrigues i el Pla d’Urgell confronta amb les comarques veïnes de les Garrigues i el Pla d’Urgell. A destacar les diferents cases pairals construïdes en els períodes de creixement econòmic que va experimentar pel poble al llarg dels segles XVI i XVIII.
> Casa de la Vila, casal gòtic d’influències renaixentistes que data dels segles XVI i XVIII. Hi destaquen la façana principal i la lateral fetes de pedra noble i amb portades de mig punt adovellades. Actualment, l’edifici, a més a més de les dependències municipals, hi té ubicada la biblioteca, una fonoteca, una sala d’exposicions i l’ecomuseu del poble amb estris de la pagesia.
> L’església de Sant Jaume, d’estil gòtic tardà (s. XVI), construïda sobre l’antiga església romànica de la qual resta encara la porta d’accés al temple, adovellada amb arc de mig punt. L’edifici té una sola nau amb capelles laterals i un absis poligonal. La coberta és de volta de creueria amb claus de volta. En una de les claus de volta de l’església hi ha l’escut dels Templers. El campanar data del segle XVIII.
> Cases pairals com cal Josa o bé cal Roc, edificis d’estil renaixentista (s. XVI). A destacar que la façana de cal Roc està reproduïda al Poble Espanyol de Montjuïc a Barcelona.
> Monuments i escultures repartits per les diferents places del poble: Plaça del Portal, Plaça de l’11 de Setembre, Plaça Mirador de Barcelona...
> Antic fossar, avui convertit en parc públic, amb algunes làpides i esteles funeràries discoïdals.
> Antic molí del Fontova, conegut com Lo Molinet, una casa-molí amb capella que data del segle XVIII i que actualment es troba en ruïnes.
>>>> LÀPIDA EN UN MARGE DEL CAMÍ DE MALDÀ A SANT MARTÍ DE MALDÀ (Terme municipal de Maldà - Comarca de l'Urgell)
> Làpida de pedra amb una jaculatòria al·lusiva al dogma de la Immaculada Concepció, feta emplaçar l'any 1868 per Josep Francesc Massot (terratinent de Maldà), en una marjada de pedra de la seva propietat.
>>>> EL VILET (Municipi de Sant Martí de Maldà - Comarca de l'Urgell)
> Poblet situat a la riba esquerra de la vall del Corb i assentat a la mateixa plana del riu, situació que l’ha fet víctima de diverses rubinades. A destacar algunes cases pairals amb façanes de pedra i llindes gravades com cal Bori, el casalot del restaurant Buidasacs...
> Església de Santa Maria, edifici d'estil gòtic tardà (s. XIII), bastit amb una única nau coberta de voltes de creueria i que ha sofert diferents reformes.
>>>> SANT MARTÍ DE MALDÀ (Comarca de l'Urgell)
> Vila situada a la riba dreta del riu Corb, en una petita serra que domina la vall. La seva estructura neix del nucli del castell, situat a la part més alta, amb un traçat urbanístic irregular que s’adapta a un terreny lleugerament costerut. Entre els carrers més antics hi distingim els portals medievals de l’antiga vila closa i algunes cases pairals com cal Miqueló, Cal Consol, Cal Duran...
> Castell de Sant Martí, situat al capdamunt del poble i transformat en una construcció reconstruïda que no deixa entreveure cap dels possibles vestigis de la primitiva fortalesa. Només en una llinda d'una finestra hi ha la inscripció d'una data, 1779.
> Capella del Castell de Sant Martí, d'origen romànic i situada prop del que fou el castell, és l'única església que es conserva de la primitiva vila closa. Ha patit diferents reformes com queda palès en la data 1605 inscrita a la llinda de la porta d'accés.
> Església de Sant Martí, coneguda com un dels millors exemples d’estil barroc de la comarca, patent en la magnífica portalada que flanquegen les seves decorades columnes salomòniques. El campanar octogonal, aixecat a finals del s.XVIII domina la vall del Corb.
> Portals d'accés a l'antiga vila closa, envoltada de muralles bastides durant el segle XVI. De les quatre portes d'accés, se'n conserven tres en bon estat.
> Molí del Roquet, casa-molí d'origen medieval (s. XIII-XIV). Tot i estar molt reformat, al jardí s’hi pot veure una mola i trossos de murs de l'antiga bassa que emmagatzemava l'aigua provinent del riu Corb.
> Safaretjos, situats al costat del Molí del Roquet i abastits per l'aigua del riu Corb.
> Creus de terme, situades a l'entrada del poble.
> Ermita de Sant Roc, situada a les afores del poble al Pla de Sant Roc. Un altre exemplar d’arquitectura barroca del s.XVIII amb planta basilical d’una sola nau i, actualment, en ruïnes.
>>>> CANAL SEGARRA-GARRIGUES (Termes de Sant Martí de Maldà i Belianes)
> Tram del canal que, just després de travessar el terme de Sant Martí de Maldà, entra en el terme de Belianes, convertint-se en un sifó de doble canonada amb l'objectiu de salvar el riu Corb i evitar un impacte sever sobre el paisatge.
>>>> MOLÍ DE LA TORRE (Terme municipal de Maldà - Comarca de l'Urgell)
> Molí fariner de grans dimensions i amb un pati porticat, construït durant l'època feudal (s. XII-XIII), que s'abastia de l'aigua del riu Corb. Actualment en un estat d'abandonament total.
------------------------------------------------------------------------------------
Una de les maneres d'anar a Belianes des de Lleida, és seguir l'A-2 fins arribar a l'alçada de Bellpuig (sortida 495), moment en què abandonarem l'autovia per dirigir-nos cap a l'entrada d'aquesta Vila. Seguint els diferents indicadors sortirem de Bellpuig per la LP-2015, carretera que en poc menys d'uns 8 kms en deixarà a la plaça del Portal de Belianes.
------------------------------------------------------------------------------------
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota ...

View more external

Waypoint

Belianes/Plaça del Portal

Waypoint

Belianes/Antic fossar

Waypoint

Camí de Sant Jaume/Pal indicador

Waypoint

Pou registre/Sifó canal Segarra-Garrigues

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Seguir a la dreta

Waypoint

Seguir a la dreta pel Camí del Tossal Roig

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

El Vilet/Plaça Major

Waypoint

El Vilet/Església de Santa Maria

Waypoint

Riu Corb

Waypoint

LV-2017

Waypoint

Sant Martí de Maldà/Safareigs

Waypoint

Sant Martí de Maldà/Molí Roquet

Waypoint

S. C. R. el Foment

Waypoint

Sant Martí de Maldà/Ajuntament

Waypoint

Cal Consol

Waypoint

Portal de la Vila/Portal de Can Monfà

Waypoint

Castell de Sant Martí de Maldà

Waypoint

Portal de la Muralla/Sant Martí Vell

Waypoint

Portal de ponent de la Vila

Waypoint

Ermita de Sant Roc

Waypoint

Bassa de la Torre

Waypoint

Molí de la Torre

Waypoint

Riu Corb

Waypoint

Riu Corb/Peixera

Waypoint

Belianes/Plaça Mirador de Barcelona

Waypoint

Belianes/Cal Roc

Waypoint

Belianes/Ajuntament

Waypoint

Belianes/Església de Sant Jaume

Waypoint

Lo Molinet/Molí del Fontova

Waypoint

Camí de Maldà al Vilet

Waypoint

Església de Sant Martí

Waypoint

Cal Foguet

Waypoint

Cal Miqueló

Waypoint

Canal Segarra-Garrigues

1 comment

  • josep garsaball 11/fev/2018

    Una ruta planera i fàcil ,per conèixer els voltans de la nostra comarca, i valorar el poble en lo que ha tingut i el que tè ara.

    Sobre tot en els molins ja tots enrunats i, la riqueza que donaren els rius ja casi secs

You can or this trail