Horas  2 horas 44 minutos

Coordenadas 965

Uploaded 18 de Novembro de 2019

Recorded Novembro 2019

-
-
82 m
17 m
0
2,1
4,2
8,34 km

Visualizado 121 vezes, baixado 2 vezes

próximo a Peratallada, Catalunya (España)

Si et posiciones sobre " Veure més " (color blau) que es troba al final de la descripció del recorregut, podràs veure tot el àlbum de fotografies d'aquesta sortida...
Ruta feta amb el caminants dels diumenge i els nostres inseparables companys de “quatre potes”.
Ruta molt interesant amb la que hem visitat Peratallada i Canapost, ambdós pertanyents a Forallac amb un patrimoni arquitectònic molt interessant. i com a colofó ens hem endinsat dins les antigues pedreres dels Clots de Sant Julià, un indret màgic i misteriós alhora que ens va fer viatjar a un passat llunyà.
Estacionem els cotxes al aparcament de l’església de Sant Esteve de Peratallada i abans de començar la ruta ens acostem per visita-la.
Aquesta església és un temple romànic de dues naus capçades a llevant per absis semirculars, construït amb aparell de grans carreus escairats. A la façana hi ha destacada la portada, d'un arc de mig punt adovellat, resseguit per motllures, el senzill rosetó i tres mènsules que potser sostenien bigues d'un pòrtic desaparegut. L'obra romànica ha sofert diverses alteracions tardanes, cosa que resta palesa sobretot a l'interior. La nau de migdia té la volta apuntada amb tres arcs torals; a la de tramuntana la volta és seguida amb un tram de canó i un altre apuntat. Actualment l'interior de l'edifici no és visitable, si visible a traves d’uns vidres de la porta.
Seguim ruta i sense travessar la carretera, agafem un caminet que baixa, paral·lel a aquesta, fins la riera de Peratallada, travessem sota el pont la carretera i seguim al costat de la riera fins entrar dins Peratallada per la plaça de les Voltes...
Que podem dir de Peratallada ... declarat conjunt històrico-artístic amb moltes mostres d'arquitectura medieval. La vila conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos, on destaca el castell fortificat amb la seva torre de l'Homenatge i el palau, les muralles, la plaça de Les Voltes, amb els seus singulars porxos. Sobresurt també el gran fossat que envolta la població, excavat a la roca viva... Jo crec que tothom l’ha visitat alguna vegada i nosaltres ens sentim privilegiats de tenir-lo com nostre.
Sortim de la vila atansant el camí vell de Canapost fins assolir la part més alta de la muntanya d’en Turró on deixem aquest camí, girant a l’esquerra per caminar per un viarany tot resseguint la carena i visitant les restes d’algunes pedreres emprades ençà per la extracció de pedres sorrenques utilitzades en la construcció d’habitatges.
El corriol fineix en el camí asfaltat que duu de Vullpellac fins a Peralta. Caminem una estona en direcció a Vullpellac (dreta) fins assolir la cruïlla del Mas Massot i els Clots de Sant Julià (dreta) amb planell informatiu. Passat el mas entrem als Clots de Sant Julià, indicats amb un altre planell.
Els Clots de Sant julià son, sense dubte, un dels elements patrimonials més emblemàtics, misteriosos, interessants i a la vegada desconeguts de Forallac. Es tracta d'unes antigues pedreres formades per un magnífic complexe de cavitats, algunes de fins a 10 m de fondària, excavades a la roca. Es troba situat en uns turons que hi ha a llevant del mas Puig-sec, enmig d'un frondós bosc de pins i alzines.
El seu origen sembla ésser molt antic, ja que s'han fet troballes romanes i preromanes, per bé que encara no s'ha fet cap intervenció arqueològica en profunditat que ajudi a determinar amb certesa quina és la seva història. S'ha especulat, fins i tot, que les muralles de la ciutat preromana del Puig de Sant Andreu d'Ullastret o Empúries podrien haver estat bastides amb la pedra dels clots. També es creu que amb aquesta pedra es va construir el poble de Peratallada.
És possible, doncs, que ja fossin explotats en temps anteriors a la romanització. Però, d'altra banda, cal assenyalar que la majoria d'esglésies i monuments medievals de la rodalia estan construïts amb gres. També hi ha qui diu que en aquests clots hi va haver una població fixa, fugint del poder romà o àrab, dedicada a l'ensenyament de la religió cristiana.
Segons una antiga llegenda, en els Clots de Sant Julià hi van ser martiritzats els primers cristians del país. La capella troglodita coneguda amb el nom de «Sitial» o «Tron de la Reina», que és un dels punts més interessants de l'indret, conté una creu en la seva part interior que sembla que vindria a representar la cristianització d'un lloc pagà. Es tracta d’un aflorament de roca natural que ha estat excavada i presenta un aspecte de cova. El seu interior és de planta ovalada, amb les parets perfectament allisades i amb una amplada de 2,5 m i 2 m d’alçada màxima. No se sap exactament quina era la seva finalitat. Algun autor l’ha identificat com una sepultura megalítica. Es creu que podria formar part d’una antiga capella o ermita que hauria pogut tenir una nau d’obra i que es dataria en època altmedieval o anterior.
Passejar-se en silenci enmig dels forats fets per la mà de l'home fa milers d'anys i poder tocar les parets on encara hi ha les marques dels últims picapedrers que hi van treballar, dóna una sensació indescriptible, gairebé mística.
Sortim del paratge dels Clots agafant un corriol que encara conserva les traces d'un tram del que va ser l'antic camí d'Empúries, un de les principals vies romanes que comunicava aquesta vila amb Girona. Ens separem una estona del camí d’Empúries per visitar, dins el bosc, la cista del Mas Puig-sec, sepultura antropomorfa asimètrica excavada a la roca que era assenyalada exteriorment amb lloses verticals. Tornem al camí fins la cruïlla amb el camí vell de Canapost on trobem un planell informatiu del que va ser aquest camí d’Empúries.
Seguim camí fins Canapost (esquerra) que arribem en poca estona...Canapost és una entitat de població de Forallac, que formava part de l'antic municipi de Peratallada abans del naixement de Forallac. El nucli està format per una dotzena escassa de masies bastides a la vora de l'església parroquial de Sant Esteve, un racó que ningú pot deixar de visitar, és una església romànica situada al centre del nucli de Canapost,. Durant les darreres obres de restauració, van aparèixer restes de pintures murals.
Rere la l'església de Sant Esteve de Canapost podrem veure les restes d'un cementiri d'època medieval descobert a partir de les excavacions arqueològiques realitzades en aquesta zona.
Actualment, les restes arqueològiques que es poden veure corresponen a una necròpolis o cementiri d'època medieval. Ara bé, al damunt d'aquestes restes hi havia una part d'una necròpolis d'època moderna (segles XVI-XVIII). Com és de suposar, la necròpolis medieval, amb una datació aproximada compresa entre els segles X i XV, estava localitzada en els entorns de l'església i situada sota dels enterrament d'època moderna. Entre els mesos de novembre de 2004 i maig de 2005, l’Ajuntament va realitzar una excavació arqueològica. El procés d'excavació va ser complicat ja que moltes tombes modernes tallaven parcialment alguns enterraments medievals. Aquestes excavacions van permetre localitzar 85 tombes antropomorfes (en forma de persona) fetes amb lloses i 18 sarcòfags esculpits en pedra sorrenca molt típica de la zona.
Totes les tombes visibles són medievals i durant l’excavació també es van trobar diverses olles de ceràmica posades al costat del difunt i petxines de Sant Jaume, portades de Santiago de Compostel·la per algun pelegrí fa més de 600 anys.
Val la pena realitzar una visita en aquest indret per gaudir de la pau i la tranquil·litat que s'hi respira i observar les restes arqueològiques descobertes ja que es tracta d'una de les necròpolis medievals amb sarcòfags de pedra més espectaculars de tot Catalunya.
Sortim de Canapost atansant el camí vell de Peratallada que arribem en uns 20 minuts entrant pel carrer del Fossat i sortint de la vila pel pont del Fossat, travessant la carretera i arribant així fins l’aparcament on tenim els cotxes.
Per finalitzar aquesta interesant sortida, ens acostem fins a Ullastret per esmorzar al restaurant Can Quel, degustant els seus impressionants entrepans de fuet...
Salut i bones caminades!!

View more external

estacionamento

Aparcament de Peratallada...començament de ruta

Arquitetura religiosa

Església de Sant Esteve de Peratallada

Ponte

pas sota el pont de la carretera GI.651

Rio

camí al costat de la riera de Peratallada

Building of interest

Plaça de les Voltes

Castelo

Plaça del castell-Palau

Castelo

Torre de l'Homenatge

Building of interest

centre de la vila

Waypoint

part del fossat

Waypoint

camí vell de Canapost

Interseção

cruïlla...esquerra, deixem camí principal

Mina

Pedrera de la muntanya d'en Turró

pico

Puig d'en Turró

Waypoint

Muntanya d'en Turró

Interseção

desviament per visitar pedrera

Mina

Antigüa pedrera

Waypoint

Les Serres

Waypoint

carretera rural de Vullpellac a Peralta

Interseção

deixem carretera...gir a la dreta

Waypoint

Mas Massot

Mina

Entrada als Clots de Sant Julià

Sítio arqueológico

El Sitial o Tron de la Reina

Mina

Pedrera

Mina

pedrera

Mina

pedrera

Mina

pedrera

Interseção

deixem el camí per entrar al bosc

Sítio arqueológico

Cista del Mas Puigsec

Waypoint

Antic camí d'Empúries

Interseção

Cruïlla amb el camí vell de Canapost

Waypoint

paret seca i petit refugi?

Waypoint

Canapost

Arquitetura religiosa

Església de Sant Esteve de Canapost

Sítio arqueológico

Necròpolis medieval de Canapost

Interseção

Cruïlla...dreta, camí vell de Peratallada

Waypoint

camí vell de Peratallada

Waypoint

Peratallada

Waypoint

carrer del Fossat

Ponte

Pont del Fossat

Waypoint

final de ruta i esmorzar

Comentários

    You can or this trail