-
-
927 m
726 m
0
1,5
2,9
5,89 km

Visualizado 481 vezes, baixado 28 vezes

próximo a Suterraña, Catalunya (España)

Ruta circular en la que sortint des del pàrquing que hi ha a l’entrada d’Orcau, es puja fins al capdamunt del turó que hi ha sobre del poble, per visitar el conjunt monumental que formen les ruïnes del castell d'Orcau i l'església de la Mare de Déu de la Pietat.
El castell d'Orcau, que s'aixeca fins a més de 100m per sobre del poble, va tenir un marcat caràcter defensiu. Es va convertir en un element estratègic de gran importància ja que permetia enllaçar visualment els castells de Mur i de Llordà, tenint un control visual privilegiat que dominava gran part de la Conca de Tremp i la Conca Dellà.
Dins del que fou el recinte exterior del castell, hi trobem també les restes de l’església romànica de la Mare de Déu de la Pietat (s. XI-XIII), que s’esfondrà l’any 1.962, restant dempeus solament la paret absidal i la de tramuntana.
Precisament l’estratègica situació d’Orcau va fer que, a partir de principis d’abril de 1938, el poble i el turó del castell fossin ocupats per l’exèrcit franquista. L’entorn del castell fou fortificat i, tot i que en diverses ocasions va ser atacat pels republicans, els franquistes varen controlar la posició fins al final de la Guerra. Com a conseqüència però dels diferents bombardejos republicans, el castell i l'església de la Pietat varen restar força malmesos.
Després d'una bona estona de gaudir del castell i el seu entorn, es baixa a buscar un senderó que va revoltant el turó del castell pel vessant oriental i que, resseguint la llera del barranc de Riassó (o de Ria-sol), ens permet arribar a un collet situat entre la Costa del Llarg ( dreta) i la Costa del Castell (esquerra).
Arribats al collet, seguirem les traces d’un altre sender que, per darrere el castell d’Orcau, va pujant cap a ponent per la Costa de Riu (cal estar atents).
Quan el sender sembla que vol començar a perdre alçada, trobarem a la dreta vestigis d’un tram de trinxera que, si no estem a l’aguait, podem confondre amb un fenomen d’aixaragallament produït per l’acció erosiva de l'aigua de pluja.
Si seguim però la desfigurada trinxera i pugem fins al cimal del turó (929 m), a més a més de gaudir de magnífiques vistes de l’entorn, trobarem restes d’una fortificació, feta amb pedra seca, bastida per l’exèrcit franquista per protegir el pas pel barranc que es troba al peu de la Muntanya de Sant Corneli i que ja havia estat utilitzat pels republicans durant l’ofensiva del maig de 1938.
Retornarem al sender que dúiem i continuant direcció oest, seguirem fins a enllaçar amb l’àmplia pista que, pujant des d’Orcau, mena al despoblat de Montesquiu.
Baixant direcció a Orcau i just després d’haver deixat a l’esquerra l’edifici de les bodegues Sauvella, abandonarem la pista i seguint a la dreta pel camí dels Seixos, arribarem fins les ruïnes de les primeres cases del nucli vell del poble d’Orcau, indret on trobarem la restaurada església romànica de Sant Joan Baptista del s. XII.
Davant mateix del poble vell i situat a l’altra banda del torrent del Carant, hi tenim l’actual Orcau. Un sender que surt per sota de Sant Joan Baptista, permet travessar el torrent i arribar al poble d’Orcau.
Naturalment, no es pot abandonar Orcau sense una realitzar una pausada passejada pels estrets carrers del seu nucli antic i on, a més a més de l'església dedicada a Santa Maria, anirem descobrint diferents portals, passos coberts, petites places, cases antigues i racons de gran bellesa.
------------------------------------------------------------------------------------
Per arribar al punt de sortida de l'excursió des de Lleida, caldrà arribar-nos fins a Balaguer per buscar la C12 que enllaça amb Àger i Tremp. A l’entrada de Tremp, en la primera rotonda, ens desviarem per la C-1412b, carretera que enllaça amb Artesa de Segre, passant per Isona i pujant el port de Comiols.
Passat el poble de Vilamitjana i una mica abans d’arribar al poble de Figuerola d’Orcau, trobarem el trencall a l’esquerra d’on surt la LV-5112, carretera que puja cap a Orcau, tot permetent-nos gaudir de magnífiques vistes del poble i el castell destacant a dalt del turó.
Bandejarem un indicador a mà dreta que ens indica el castell d’Orcau i continuarem fins gairebé l’inici del poble, on un petit pàrquing ens permet deixar el cotxe i iniciar el recorregut.
------------------------------------------------------------------------------------
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota...

View more external

Waypoint

Mare de Déu de la Pietat

Waypoint

Torrent del Carant

Waypoint

Barranquet de Ria-Sol

Waypoint

Cimal (929 mtes) / Mirador

Waypoint

Vestigis trinxera franquista

Waypoint

Orcau / Pàrquing

Waypoint

Restes niu de metralladores franquista

Waypoint

Pou de tirador franquista

Waypoint

Observatori franquista / Pou de tirador

Waypoint

Castell d'Orcau

Waypoint

Parapet franquista

Waypoint

Collet / Seguir a l'esquerra

Waypoint

Fortificació franquista pedra seca

Waypoint

Pista que puja d'Orcau / Seguir a l'esquerra

Waypoint

Deixar pista / Seguir a la dreta

Waypoint

Poble vell d'Orcau / Sant Joan Baptista

Waypoint

Orcau / Plaça del Mig

Waypoint

Orcau / Vista poble vell

Comentários

    You can or this trail