Horas  9 horas 50 minutos

Coordenadas 4499

Uploaded 25 de Setembro de 2019

Recorded Setembro 2019

-
-
2.582 m
1.141 m
0
5,8
12
23,26 km

Visualizado 71 vezes, baixado 3 vezes

próximo a Kokkinopilós, Thessaly (Greece)

Όλυμπος, Κοκκινοπηλός-Φαράγγι Σταλαγματιάς-Σμέος 2087μ-Πύργος Γρίβα 2324μ-Γρίβας 2394μ-Χότζα 2589μ-Καρδάρας 2440μ-Φλάμπουρο 2473μ-Φαράγγι Σταλαγματιάς-Κοκκινοπηλός.

Κυκλική διαδρομή στο Δυτικό τμήμα του Ολύμπου, που διασχίζοντας το κατάφυτο και όμορφο Φαράγγι Σταλαγματιάς, ανέρχεται στις κορυφές που το περικλείουν με υψηλοτέρα αυτών το Χότζα, 2589μ. Οι κορυφές που το περικλείουν σχηματίζουν πέταλο, το οποίο με κατεύθυνση αντίθετη της φοράς του ρολογιού, απαρτίζεται από τις κορυφές Σμέος 2087μ, Πύργος Γρίβα 2324μ, Γρίβας 2394μ, Χότζα 2589μ, Καρδαράς 2451μ, Φλάμπουρο 2473μ, Κίτρος 2416μ. Η διαδρομή δεν ανέρχεται στην τελευταία, λόγω περιορισμένου χρόνου και επανέρχεται στο μονοπάτι που εισέρχεται και πάλι στο Φαράγγι Σταλαγματιάς.

Τεχνικές δυσκολίες δεν υφίστανται. Η διαδρομή πλην ελαχίστων σημείων που επισημαίνονται στα waypoints, είναι πυκνότατα σηματοδοτημένη και κινείται σε ευδιάκριτα μονοπάτια. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές του αγώνα ορεινού τρεξίματος Faethon Olympus Marathon, για τις σηματοδοτήσεις στο Νότιο και Δυτικό τμήμα του Ολύμπου.

Η διαδρομή παρουσιάζει εναλλαγές τοπίων με το πυκνό και πολυποίκιλο δάσος του Φαραγγιού της Σταλαγματιάς να έρχεται σε αντίθεση με το γυμνό αλπικό πεδίο στις κορυφές. Η Ράχη Γρίβα προσφέρει εντυπωσιακή θέα στην πεδιάδα της Ελασσόνας χαμηλότερα, καθ' όλη την κίνηση επί αυτής. Από την άλλη η κορυφογραμμή Καρδαρά-Φλάμπουρου προσφέρει επίσης εντυπωσιακή θέα τις κεντρικές κορυφές του Ολύμπου, τα δάση στις Βόρειοδυτικές παρυφές του όπως και στο Ξερολάκκι.

Νερό δεν συναντήθηκε στην διαδρομή ( Σεπ. 2019 ).

Συνολική απόσταση 23.3 χλμ
Θετική υψομετρική + 1855μ

Διαδρομή ανάβασης στην κορυφή του Κίτρου μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω διασύνδεσμο:
https://www.wikiloc.com/mountaineering-trails/olympus-mt-kokkinopilos-kitros-2416m-21518824
Passo de montanha

Diaselo Hotza-Kardara

Το διάσελο Χότζα-Καρδάρά σε υψόμετρο 2350μ. Ξανασυναντάμε την σήμανση του FOM που αφού έχει ανέλθει σε Κακάβρακα, Μεταμόρφωση και Σκολιό επιστρέφει και συνεχίζει για Φλάμπουρο κ Κίτρο. Το διάσελο διασχίζει ο χωματόδρομος Καλύβια-Καταφύγιο Χριστάκη όπως και το Ε4. Συνεχίζουμε Δυτικά επί της ράχης με σήμανση FOM. At 40.06677N, 22.31000E
Interseção

Dihala Kitros-Stalagmatia

Το μονοπάτι τεμνίζοντας την ράχη αποκτά θέα το Φαράγγι Σταλαγματιάς και την κορυφή Φλάμπουρο. Διασταύρωση. Η απόληξη αριστερά κερδίζει ύψος στην ράχη για την πηγή Ρούδι και εν τέλει την κορυφή Κίτρος. Ευθεία-Ανατολικά, κατηφορίζουμε ελαφρώς και εισερχόμαστε στο Φαράγγι Σταλαγματιάς. Σήμανση Ε4. At 40.08797N, 22.25769E
Interseção

Dihala E4 -Faethon gia Smeo

Η κοινή χάραξη Ε4 και FOM διακόπτεται. Το Ε4 συνεχίζει Ανατολικά για το οροπέδιο ενώ η χάραξη του FOM ανηφορίζει Νότια για ράχη Γρίβα. Σήμανση. At 40.06928N, 22.28637E
Waypoint

Dolini Dristela

Η εντυπωσιακή Δολίνη Ντριστέλα στα ΝΑ της κορυφής Χότζα.
Interseção

E4 Stalagmatia-Diaselo Kardara Hotza

Προσεγγίζουμε και πάλι την χάραξη του Ε4 και συνεχίζουμε ΒΔ προκειμένου να εισέλθουμε στο Φαράγγι Σταλαγματιάς.
Waypoint

Eleftheri Katavasi Notias Plagias Flaburu

Ελεύθερη κατάβαση στην Νότια πλαγιά του Φλάμπουρου με στόχο την δεξαμενή στην βάση του. Βατότατο πεδίο και πολλές χαράξεις απ΄οτα εκαντοντάδες βοοειδή.
Waypoint

Eleftheri katavasi pros Diaselo Hotza Kardara

Κατεβαίνουμε ελεύθερα στην ευρεία και ομαλή ΒΔ πλαγιά του Χότζα. Στοχεύουμε το διάσελο Χότζα-Καρδάρα και σύντομα συναντάμε καθαρό μονοπάτι.
Interseção

Enarxi Monopatiu E4 k FOM

Στο σημείο αυτό ξεκινά η χάραξη του μονοπατιού Ε4 FOM k Rupicarpa. Παλαιό κτιστό μονοπάτι που κινείται προς τα ΝΑ διασχίζοντας θαμνώδη πλαγιά με κέδρους και πουρναρι. At 40.09456N, 22.25407E
Waypoint

Exodos stin Rahi FOM

Η χάραξη του FOM οδηγεί στην ράχη Σμέος-Γριβα-Χοτζα. Υψ. 2120μ. Συνεχίζουμε προς τα ΝΑ για Γρίβα. Εναλλακτικά κατηφορίζουμε και επισκεπτόμαστε πρώτα την άτυπη κορυφή Σμέος. O χωματόδρομος Καλύβια-Καταφύγιο Χριστάκη διέρχεται απ΄οαυτό το σημείο.
Waypoint

Faragki Stalagmatias 01

Το μονοπάτι ολοκληρώνει την τραβέρσα της πλαγιά και εισέρχεται στην κατάφυτη κοίτη του Φαραγγιού. Πυκνή σήμανση. Πολυποίκιλη βλάστηση.
Waypoint

Faragki Stalagmatias 02

Σημείο υπό των δέντρων στο φαράγιι Σταλαγματιάς. Συνεχίζουμε με σήμανση προς τα ΝΑ.
Waypoint

Faragki Stalagmatias 03

Συνεχίζουμε στο φαράγγι Σταλαγματιάς. Η κοίτη πλέον εξέρχεται της δενδροκάλυψης και συνεχίζει σε χορτολιβαδική έκταση. Προσπερνάμε όμορφους βράχους εκατέρωθεν.
pico

Flaburo 2473m

Η κορυφή Φλάμπουρο 2473. Η σήμανση του FOM συνεχίζει ΒΔ επί της κορυφογραμμής για Κίτρο. Η καταγραφή επιστρέφει αρχικά πίσω και κατηφορίζει στην συνέχεια για Σταλαγματιά.
pico

Grivas 2394m

Άσημη απόληξη που στον χάρτη σημειώνεται με την ονομασία Γρίβα και υψ. 2394μ.
Waypoint

Rahi Griva Haraxi FOM

Ακολουθούμε την χάραξη FOM επι της ράχης Γρίβα μέχρι την κορυφή Χότζα. Η χάραξη ανεβαίνει σε όλες τις εξάρξεις της ράχης πλην της τελευταίας ακριβώς πριν το Χότζα. Προαιρετικά μπορούμε να αποφύγουμε αρκετές από αυτές.
Waypoint

Horos Anapsihis Kokkinopilos

Διαμορφωμένος χώρος αναψυχής στην κορυφή του χωριού Κοκκινοπηλός. Χώρος στάθμευσης. Πηγή ( χωρίς νερό Σεπ 2019 ). Ξεκινάμε την διαδρομή προς τα ΒΑ σε τρακτερόδρομο.
pico

Hotza 2589m

Η κορυφή Χότζα, ψηλότερη του Δυτικού τμήματος του Ολύμπου. Για την συνέχεια προς Φλάμπυρο, συνεχίζουμε ελεέυθερα προς τα ΒΔ.
Waypoint

Kalogrameno Ktinotrofiko Monopati

Καλογραμμένο κτηνοτροφικό μονοπάτι κοντά και στην συνέχεια επί της ράχης που οδηγεί στο διάσελο Χότζα-Καρδάρα.
pico

Kardaras 2451m

Άτυπη κορυφή Καρδαράς. Υψ 2451μ. Συνεχίζουμε με μικρή υψ διακύμανση για το ορατό στα ΒΔ Φλάμπουρο. Εντυπωσιακή θέα στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, την Κόψη Ναούμ, το Ξερολάκκι, την Μπαρμπαλά κ άλλα. At 40.07041N, 22.30222E
Waypoint

Kokkinopilos

Το όμορφο χωριό του Κοκκινοπηλού που κατοπτεύει την πεδιάδα προς τα ΝΔ από υψομέτρου 1150μ.
Waypoint

Ktinotrofiki Dexameni / Rematia

Κτηνοτροφική δεξαμενή που συντηρεί τα δεκάδες βοοεισή του οροπεδιού μεταξύ των κορυφών. Διασχίζουμε την ρεματιά που ουσιαστικά έναι το άνω άκρο του Φαραγγιού Σταλαγματιάς και συνεχίζουμε απέναντι στο οροπέδιο με κατεύθυνση Δυτική.
Waypoint

Lithoktisti Kikliki Kataskevi / Traversa

Καλοφτιαγμένη λιθόκτιστη κυκλική κατασκευή επί της ράχης Γρίβα. Έναρξη τραβέρσας της τελευταίας έξαρσης πριν το Χότζα από τα Βόρεια. Σήμανση FOM.
Waypoint

Orio Dendrokalipsis/Skalopati

Λίγο αφού η δενδροκάλυψη έχει εκλείψει ( 1950μ ), συναντάμε μικρή φράξη της χάραξης που παραπέμπει σε μικρό σκαλί 2μ προς τα Νότια. At 40.07105N, 22.28199E
pico

Pirgos Griva 2324m

Μικρή κορυφή με την ονομασία Πύργος Γρίβα στην ράχη Σμέου-Χότζα. Υψομετρικός στύλος. Συνεχίζουμε με σημανση FOM ΝΑ επί της ράχης.
Waypoint

Simio Monopatiu

Το κτιστό παλαιό μονοπάτι διασχίζει την πλαγιά με κατεύθυνση ΝΔ και μικρά καγκέλια. Βλάστηση με θαμνώδεις Κέδρους και βελανιδιές.
pico

Smeos 2087m

Κατεστραμμένος υψομετρικός στύλος ΓΥΣ στην κορυφή Κίτρος. Αντικειμενικά δεν λογίζεται ως κορυφή-μικρότερη υψομετρική διαφορά των 30μ από το διάσελο.
Waypoint

Vasi Kagkelion Monopatiu

Το μονοπάτι πραγματοποιεί έξοδο από την κοίτη του Φαραγγιού Σταλαγματιάς και κερδίζει ύψος προς τα νότια με καγκέλια στην πλαγιά του Σμέου. Συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία σε δάσος.

Comentários

    You can or this trail