Horas  6 horas 54 minutos

Coordenadas 3900

Uploaded 29 de Abril de 2017

Recorded Abril 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
22 m
8 m
0
5,1
10
20,42 km

Visualizado 1241 vezes, baixado 61 vezes

próximo a Moergestel, Noord-Brabant (Nederland)

In Moergestel, op slechts enkele kilometers van Tilburg, maakten we op de wel zomers lijkende 9 april 2017 een prachtige wandeling tussen de vele vennen met zwaar beboste, grillige oevers van het Zuid-Brabantse Natuurmonument ‘Oisterwijkse Bossen en Vennen’ en in een gebied van landbouwgronden, naald- en loofbossen, doorsneden door het riviertje de Reusel. Bijna 85% van deze wandeling is onverhard. Eenvoudige navigatie dankzij het goed onderhouden wandelknooppuntennetwerk.

Aan de kerk van Moergestel is er parkeergelegenheid op het St-Jansplein. Met de rug naar de kerk, rechtsaf de Raadhuisstraat volgen, aan het Generaal Barber monumentje de Reusel over en door de Oirschotseweg tot de kruising aan horecagelegenheid Draaiboompje. Rechtsaf door Hild naar wandelknooppunt 74. We gaan naar knoop 73 langs Hildsven, dan richting 72 en vervolgens richting 64 voorbij Allemansven en verder naar knooppunt 1 en dan richting 2. Het fietspad volgen en voor het bruggetje linksaf naar knooppunt 85.

Van 85 naar 88 en dan achtereenvolgens naar 36, 38 en 39. Knooppunt 39 is een leuke plaats om even te pauzeren: hier passeer je horecagelegenheid “Boshuis Venkraai”.
Wandel richting 39 naar het Goorven, waarvan we een heel eind de oever volgen en daarna door het bos verder stappen naar knoop 39 aan een parkeerterrein. De doorgaande weg oversteken en naar 34 wandelen.

We passeren het Klein Adersven en vanaf knoop 34 ontwaren we links tussen het groen het Groot Adersven. Voor de doorgaande weg linksaf het pad naar knoop 28. Volg 65 langs de andere oever van het Groot Adersven en voorbij het ven volg je richting 34.

Op het parkeerterrein, iets voor de verharde weg rechtsaf het bospad parallel aan de verharde weg volgen. Aan de uitgang van het natuurtheater linksaf, direct daarna doorgaande weg oversteken en aan overzijde bij de 4-sprong rechtsaf het fietspad volgen en aan knooppunt 66 richting 68 volgen. We wandelen langs de oever van het Van Esschen-ven en voorbij de monumentale stenen gemetselde Van Tienhovenbank. Gemeente Oisterwijk schonk de bank in 1935 aan Pieter van Tienhoven voor zijn verdiensten voor de natuur als bestuurslid van Natuurmonumenten.

Aan knoop 68, bij de splitsing aan het einde van het ven links naar 41, voorbij het uiteinde van het Witven en doorwandelen naar het Goorven, dat we blijven volgen om dan aan knoop 41 richting 38 te gaan. Bij de T-splitsing links de verharde weg op en direct rechts het onverhard pad langs het Heiven volgen. Bij de 5-sprong de 2e rechts en op de kruising met een verharde weg gaan we linksaf de Groot Speycklaan in. Deze beukenlaan volgen we naar het Speyck Bezoekerscentrum voor het noodzakelijk geworden natje en droogje.

We keren terug naar de beukenlaan en nemen na 70m het pad rechts naar knooppunt 40 aan het Kolkven. Daar kiezen we rechtsaf richting 47 aan het Brandven.
Hier verlaten we het Natuurpark 'Vennen en Bossen' en volgen de bosrand naar het Stokske waar we even naar rechts knoop 18 bereiken.

Waar de Waterhoefstraat links af gaat, volgen we het grindpad met Landschap bordje “Oude Hondsberg”. Rechtdoor, negeer een weg rechts en aan het volgende kruispunt links. Na 200m het pad links, GR route, naar knoop 20 dat we na het oversteken van de Reusel bereiken. We volgen de boswegel naar knoop 50, dat we vlak na het Rietven bereiken. Volg 52. We komen aan de drukke verkeersweg Moergestelseweg, die we even naar links volgen.

Ter hoogte van het restaurant de drukke weg oversteken naar het onverhard pad, “Klaas Aijerlaan”. Na 50m bospad links met houten afsluitboom en bordje “Ter Braakloop”. Zijwegen negeren en na bijna 400m terug links naar de drukke weg. Oversteken en eventueel even de mooie Mariakapel bezoeken en dan het pad met afsluitboom “Hooge Braken” nemen naar knoop 13 waar je richting 16 loopt. Bij viersprong met verharde weg rechtdoor en bij de kruising aan knooppunt 16 links de verharde weg richting 17.

We volgen de Waterhoefstraat tot voor het riviertje Reusel en gaan aan knoop 17 rechtsaf, de Reusel aan de linkerhand volgend over het graspad. Een eerste bruggetje gaan we voorbij om wat verder aan de volgende brug over de Reusel bij het General Barber Memorial onze wandellus te sluiten. Rechtsaf door de Raadhuisstraat komen we dan weer aan ons startpunt bij de kerk.
Provisionamento

Draaiboompje

Hild 1 te Moergestel, North Brabant, NLD zie http://www.draaiboompje.nl/
panorama

knoop 79 - General Barber monument

panorama

rivier de Reusel

panorama

de Hild

panorama

knoop 72 - Hildsven

panorama

knoop 64 Oirschotseweg

panorama

nabij de Zandstraat

panorama

knoop 85 - Lammevenroute

panorama

de Rosep

panorama

knoop 88 - brugje ove Rosep

panorama

Efkes Zitten

panorama

knoop 38 - boshuis Venkraai

panorama

Groot Goorven

panorama

Goorven

panorama

Klein Aderven

panorama

knoop 34 - Klein Aderven

panorama

Staalbergven

panorama

Groot Aderven

panorama

Groot Aderven

panorama

Natuurtheater

panorama

Van Tienhovenbank

panorama

Witven

panorama

Speyck bezoekerscentrum

panorama

Brandven

panorama

Stokske

panorama

bosrand

panorama

Achterste Stroom

panorama

Rietven

panorama

Kapel Maria koningin van Vrede

panorama

knooppunt 17 - brug over de Reusel

panorama

Hofakkerbrug

Waypoint

knooppunt 01

01
Waypoint

knooppunt 02

Waypoint

knooppunt 13

13
Waypoint

knooppunt 16

16
Waypoint

knooppunt 18

18
Waypoint

knooppunt 20

20
Waypoint

knooppunt 28

28
Waypoint

knooppunt 36

36
Waypoint

knooppunt 39

39
Waypoint

knooppunt 40

40
Waypoint

knooppunt 41

41
Waypoint

knooppunt 47

47
Waypoint

knooppunt 50

50
Waypoint

knooppunt 62

62
Waypoint

knooppunt 65

65
Waypoint

knooppunt 66

66
Waypoint

knooppunt 68

68
Waypoint

knooppunt 74

74
estacionamento

St Jansplein

Sint Jansplein 3 5066AR, Moergestel, Noord-Brabant, NLD

2 comentários

 • Foto de phjligthart

  phjligthart 27/mai/2017

  Natuurgebied 'Oisterwijkse bossen en vennen' is een heerlijk wandelgebied met afwisselende stukken en mooie uitzichten over de vele vennen. Wij liepen op 25 mei 2017 met 25 graden en dat was met voldoende schaduw goed te doen. Een smakelijke lunch bij boshuis Venkraai draagt bij aan de beleving.
  Wij hebben naast de GPS ook de beschrijving meegenomen, maar die klopt niet overal. Wij hebben de GPS-route aangehouden.

 • Foto de Riesje

  Riesje 1/jun/2019

  I have followed this trail  verificado  View more

  Mooie diverse route met bos, vennen, en mooie uitzichten

You can or this trail