Baixar

Distância

12,64 km

Desnível positivo

1.407 m

Dificuldade técnica

Moderada

Desnível negativo

534 m

Elevação máx

2.784 m

Trailrank

34

Elevação min

1.496 m

Tipo de trilha

Mão Única
  • Foto de Carros de Foc Plus 1. Refugi del Gerdar-Refugi d’Amitges
  • Foto de Carros de Foc Plus 1. Refugi del Gerdar-Refugi d’Amitges
  • Foto de Carros de Foc Plus 1. Refugi del Gerdar-Refugi d’Amitges
  • Foto de Carros de Foc Plus 1. Refugi del Gerdar-Refugi d’Amitges
  • Foto de Carros de Foc Plus 1. Refugi del Gerdar-Refugi d’Amitges
  • Foto de Carros de Foc Plus 1. Refugi del Gerdar-Refugi d’Amitges

Hora

5 horas 10 minutos

Coordenadas

2998

Enviada em

16 de dezembro de 2021

Registrada em

outubro 2021

Previsão do tempo

Uma boa dica para ajudar você a escolher roupas e acessórios!

Obtenha o Wikiloc Premium Atualização para remover Anúncios
Previsão do tempo Previsão do tempo
Seja o primeiro a aplaudir
Compartilhar
-
-
2.784 m
1.496 m
12,64 km

Visualizado 284 vezes, baixado 41 vezes

perto de Sorpe, Catalunya (España)

[CA] Carros de Foc Plus 1. Refugi del Gerdar-Refugi d’Amitges
El complement de la travessa Carros de Foc que descrivim rep el nom de Carros de Foc Plus. Afegeix tres etapes a les cinc que fins ara havien constituït el trajecte troncal de la ruta i dos refugis més on pernoctar, el de Gerdar i el del Pla de la Font. Part del nou recorregut és realment exigent i poc freqüentat, fet que contras-ta amb la major afluència que rep l’itinerari tradicional.

L’itinerari franqueja dos ports de muntanya, el d’Amitges, especialment feréstec i solitari i on s’ascendeix i es baixa per vastes tarteres, i el de Fogueruix, més verd i amable malgrat l’abruptesa del seu vessant meridional. Per si sol, ofereix prou incentius i al·licients com per justificar-ne el recorregut de forma independent. Desta-quem la contemplació de la cascada de Gerber, dels nombrosos estanys de diferent grandària, com el de Gerber i el Gelat, el recorregut de la vall i la visió de les agulles d’Amitges des d’una perspectiva diferent a l’habitual, el goig de caminar pels extensos prats herbats del pla de la Font, l’avetosa de la Mata de València i imponent panoràmica de l’entorn muntanyenc en coronar el pic del Pinetó, de 2.647 m d’altitud.

S’ha dividit el recorregut en tres etapes partint del refugi del Gerdar, de fàcil accés en automòbil, i descrit en el sentit contrari al de les agulles del rellotge. Les distàncies i desnivells efectuats de cada jornada són viables per a un excursionista amb experiència en alta muntanya i bon sentit de l’orientació. Cal tenir present que fins a ben entrat l’estiu podem trobar neu i gel a les zones més elevades com els colls d’Amitges i de Fogueruix. No disposa de senyalització pròpia, per la qual cosa caldrà seguir les fites que ens trobem, les marques del GR 11, variant inclosa, i altres de grogues de camins locals amb qui comparteixen trajecte.

Ruta senyalitzada.


El refugi del Gerdar, el de menor altitud de la Carros de Foc, és el punt de partida d’aquesta variant que en la seva etapa inicial travessa una magnífica avetosa i visita el vertical salt d’aigua de Gerber o de Comials, ubicat en un frondós i humit paratge. Més endavant, es transita per la vall de Gerber, tributària de la de Bonaigua, a les envistes, entre boscos i estanys fins al refugi lliure de Mataró. A partir d’aleshores, per un entorn solitari i salvatge, s’ascendeix al coll d’Amitges, i se’n descendeix després, entre extensos blocs de pedra i abundant pedruscall a través d’un camí perdedor en què caldrà aguditzar el sentit de l’orientació i estar ben preparats físicament per a l’exigent progressió. Des del port, custodiat pels pics d’Amitges i de Saboredo, es gaudeix d’una ampla panoràmica d’ambdues valls i, a migdia, de la proximitat de les populars agulles d’Amitges, situades al centre de l’agrest circ del mateix nom per on descendirem no sense dificultat.

0,00 km (1.498 m). Refugi del Gerdar. Per arribar-hi, cal prendre una pista asfaltada que surt a migdia entre els km 56 i 57 de la carretera C-28 o de la Bonaigua entre el port del mateix nom i València d’Àneu. Des del refugi, es pren un fressat sender (rètol amb indicacions cap a la cascada de Gerber) que s’endinsa i remunta lleugerament per una extensa avetosa en direcció NW seguint pilons de fusta. Entorn ombrívol, amb molta molsa i poc sotabosc.

1,03 km (1.567 m), 0 h 18 min. Després de creuar un rierol per un pont de fusta, travessem la carretera que duu al refugi i continuem en la mateixa direcció (NW) pel camí ample d’enfront entrant al Clot de la Coma, un espès i humit bosc amb molta falguera solcat per nombrosos torrents. Per la dreta (N), ens acompanya i escoltem el riu de la Bonaigua. Més endavant, anem pujant per un camí més rocós travessant ponts de fusta per un entorn bucòlic, de vegetació exuberant i amb molta aigua.

3,01 km (1.690 m), 0 h 54 min. Havent creuat el barranc de Gerber i fet un gir a l’esquerra (S), trobem un rètol amb indicacions al mirador de la cascada de Gerber o salt de Comials. Ens desviem momentàniament del trajecte i remuntem a mà esquerra (SW) per un corriol que, per un darrer tram d’escales de pedra, duu fins a una plataforma on una barana de fusta ens separa de l’esmentat salt d’aigua (km 3,05, 1.725 m). Desfem l’accés al mirador i reprenem el camí cap al NW. Sortim a un revolt de la C-28 i seguim per un sender de l’esquerra (NW/N; pilons de fusta) que discorre pel seu costat amb una bona panoràmica de la vall de la Bonaigua (N).

3,59 km (1.751 m), 1 h 07 min. Desemboquem a la carretera de la Bonaigua, que prenem a l’esquerra (SW; indicacions cap a Amitges i Saboredo). Cent metres més enllà, a la següent corba, agafem un corriol poc fressat que ascendeix fortament a l’esquerra (SW/W) per la solana, fent llaçades i seguint fites, entre arbustos, roquissars i pins escadussers.

4,35 km (1.948 m), 1 h 40 min. Bifurcació (pal indicador). Se surt a un sender més marcat, que se segueix a l’esquerra (SE; marques de pintura groga i pilons) pujant per la vall de Gerber entre pins negres i avets. Passem per la dreta de l’Estanyera o estanyola de Gerber (km 4,94, 2.022 m) i entrem dins dels límits del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Prosseguim l’ascensió vora el sorollós barranc de Gerber (E) i deixem a la dreta (W; km 6,12, 2.124 m) l’estanyera del Mig o estanyet de Gerber de Baix. Més amunt, voregem el vessant oriental del gran estany de Gerber (km 6,66, 2.167 m), presidit pels imponents pics de Serós, de Gerber i de la Xemeneia. Paisatge cada cop més alpí i feréstec.

8,68 km (2.478 m), 3 h 20 min. Sempre remuntant a migdia, i havent deixat a llevant els estanys Llong i de Redó, accedim més planerament al refugi metàl·lic lliure de Mataró, des d’on ja distingim els dos colls que caldrà franquejar per arribar a la vall d’Amitges. Entorn molt abrupte i extremadament rocós, sense arbres i amb escasses clapes d’herbei com a mostres de vida. Davallem a migdia fins a l’estany Negre de Dalt, que resseguim per l’esquerra, travessem una tartera i continuem pujant feixugament per un pedregar.

9,55 km (2.585 m), 3 h 45 min. Coll de l’Estany Gelat. Excel·lent talaia al N del circ de Gerber i els estanys que el guarneixen, d’on venim, i, a l’oest, del de Saboredo, amb el bell estany Gelat i la Tuqueta o agulla de Saboredo com a referents. Es deixa un trencall a mà dreta (NW) que baixa a l’estany Gelat i porta al refugi de Saboredo i s’ascendeix amb força rumb al S per la carena progressant per un terreny dur i rocós. Se segueix un traçat molt aeri i exposat, a trams perdedor i amb poques fites de referència. Més amunt, ja es divisa el coll d’Amitges (rètol del parc nacional), el nostre destí immediat.

10,29 km (2.760 m), 4 h 20 min. Coll d’Amitges. Sostre de la Carros de Foc, superant el coll de Contraix, comptant el trajecte troncal i les variants. Es descendeix a migdia per un entorn salvatge molt rocós i amb pedruscall inestable en què cal parar molt de compte de no relliscar i fer-se mal. Recorregut que exigeix tenir experiència en muntanya i un bon sentit de l’orientació per mantenir la ruta correcta entre viaranys que poden confondre’ns. Superem tarteres davallant sempre a l’esquerra de les agulles d’Amitges, visibles enfront tothora. Més avall retrobem i seguim de nou pilons de fusta.

11,15 km (2.517 m), 4 h 45 min. Sortim a la coma d’Amitges, per on baixem en direcció SW cap a l’estany i el refugi homònims, a les envistes tota l’estona. Territori molt inhòspit, solitari i silenciós. Es flanqueja per la dreta (SW) la riba N de l’estany Gran d’Amitges, als peus de les agulles del mateix nom (N), es travessa una tartera i es conflueix a una pista, entre els estanys de la Munyidera i dels Barbs (km 12,22, 2.381 m): cal prendre-la a mà esquerra (SE) de baixada.

12,64 km (2.365 m), 5 h 10 min. Refugi d’Amitges. Fi de la primera etapa de la variant.Més informació
[ES]  Carros de Foc Plus 1. Refugio del Gerdar-Refugio d’AmitgesEl complemento de la travesía Carros de Foc que describimos recibe el nombre de Carros de Foc Plus. Añade tres etapas a las cinco que hasta ahora habían constituido el trayecto troncal de la ruta y otros dos refugios donde pernoctar, el de Gerdar y el del Pla de la Font. Parte del nuevo recorrido es realmente exigente y poco frecuentado, lo que contrasta con la mayor afluencia que recibe el itinerario tradicional.

El itinerario franquea dos puertos de montaña, el de Amitges, especialmente salvaje y solitario y donde se asciende y baja por vastos pedregales, y el de Fogueruix, más verde y amable a pesar de lo abrupto que resulta su vertiente meridional. Por sí solo, ofrece suficientes incentivos y alicientes como para justificar su recorrido de manera independiente. Destacamos la contemplación de la cascada de Gerber, de los numerosos estanques de diferente tamaño, como el de Gerber y el Gelat, el recorrido del valle y la visión de las agujas de Amitges desde una perspectiva diferente a la habitual, el gozo de caminar por los extensos prados herbados del Pla de la Font, el gran bosque de abetos de la Mata de Valencia y el imponente panorama del entorno montañoso al coronar el pico del Pinetó, de 2.647 m de altitud.

Se ha dividido el recorrido en tres etapas partiendo del refugio de Gerdar, de fácil acceso en automóvil, y se ha descrito en el sentido contrario al de las agujas del reloj. Las distancias y desniveles realizados de cada jornada son viables para un excursionista con experiencia en alta montaña y buen sentido de la orientación. Hay que tener presente que hasta bien entrado el verano podemos encontrar nieve y hielo en las zonas más elevadas como los collados de Amitges y de Fogueruix. No dispone de señalización propia, por lo que habrá que seguir las metas que nos encontramos, las marcas del GR 11, variante incluida, y otras amarillas de caminos locales con quienes comparten trayecto.


Ruta señalizada.El refugio del Gerdar, el de menor altitud de la Carros de Foc, es el punto de partida de esta variante que en su etapa inicial atraviesa un magnífico bosque de abetos y visita el vertical salto de agua de Gerber o de Comials, ubicado en un frondoso y húmedo paraje. Más adelante, se transita por el valle de Gerber, tributario del de Bonaigua, entre bosques y estanques hasta el refugio libre de Mataró. A partir de entonces, por un entorno solitario y salvaje, se asciende al collado de Amitges, y se desciende después, entre extensos bloques de piedra y abundante pedregal a través de un camino perdedor en el que habrá que agudizar el sentido orientación y estar bien preparados físicamente para la exigente progresión. Desde el puerto, custodiado por los picos de Amitges y de Saboredo, se disfruta de una ancha panorámica de ambos valles y, a mediodía, de la proximidad de las populares agujas de Amitges, situadas en el centro del agreste circo del mismo nombre por el que descenderemos no sin dificultad.

0,00 km (1.498 m). Refugio de Gerdar. Para llegar, es necesario tomar una pista asfaltada que sale a mediodía entre los km 56 y 57 de la carretera C-28 o de la Bonaigua entre el puerto del mismo nombre y Valencia de Àneu. Desde el refugio, se toma un trillado sendero (rótulo con indicaciones hacia la cascada de Gerber) que se adentra y remonta ligeramente por un extenso abetal en dirección NW siguiendo pilotes de madera. Entorno sombrío, con mucho musgo y poco sotobosque.

1,03 km (1.567 m), 0 h. 18 min. Después de cruzar un arroyo por un puente de madera, atravesamos la carretera que lleva al refugio y continuamos en la misma dirección (NW) por el camino ancho de enfrente entrando en el Clot de la Coma, un espeso y húmedo bosque con mucho helecho surcado por numerosos torrentes. Por la derecha (N), nos acompaña y escuchamos el río de la Bonaigua. Más adelante, subimos por un camino más rocoso atravesando puentes de madera por un entorno bucólico, de vegetación exuberante y con mucha agua.

3,01 km (1.690 m), 0 h. 54 min. Habiendo cruzado el barranco de Gerber y dando un giro a la izquierda (S), encontramos un rótulo con indicaciones en el mirador de la cascada de Gerber o salto de Comials. Nos desviamos momentáneamente del trayecto y remontamos a mano izquierda (SW) por un sendero que, por un último tramo de escaleras de piedra, lleva hasta una plataforma donde una barandilla de madera nos separa del mencionado salto de agua (km 3,05, 1.725 m). Deshacemos el acceso al mirador y retomamos el camino hacia el NW. Salimos a una curva de la C-28 y seguimos por un sendero de la izquierda (NW/N; pilotes de madera) que discurre por su lado con una buena panorámica del valle de la Bonaigua (N).

3,59 km (1.751 m), 1 h. 07 min. Desembocamos en la carretera de la Bonaigua, que tomamos a la izquierda (SW; indicaciones hacia Amitges y Saboredo). Cien metros más allá, en la siguiente curva, tomamos un sendero poco trillado que asciende fuertemente a la izquierda (SW/W) por la solana, haciendo lazadas y siguiendo mojones, entre arbustos, roquedales y pinos escasos.

4,35 km (1.948 m), 1 h. 40 min. Bifurcación (palo indicador). Se sale a un sendero más marcado, que se sigue a la izquierda (SE; marcas de pintura amarilla y pilotes) subiendo por el valle de Gerber entre pinos negros y abetos. Pasamos por la derecha del lago de la Estanyera o Estanyola de Gerber (km 4,94, 2.022 m) y entramos dentro de los límites del Parque Nacional de Aigüestortes y Estany de Sant Maurici. Proseguimos la ascensión junto al ruidoso barranco de Gerber (E) y dejamos a la derecha (W; km 6,12, 2.124 m) la laguna del Mig o Estanyet de Gerber de Baix. Más arriba, bordeamos la vertiente oriental del gran estanque de Gerber (km 6,66, 2.167 m), presidido por los imponentes picos de Serós, de Gerber y de la Xemeneia. Paisaje cada vez más alpino y salvaje.

8,68 km (2.478 m), 3 h. 20 min. Siempre remontando a mediodía, y habiendo dejado a levante los lagos Llong y Redó, accedemos más llanamente al refugio metálico libre de Mataró, desde donde ya distinguimos los dos collados que habrá que franquear para llegar al valle de Amitges. Entorno muy abrupto y extremadamente rocoso, sin árboles y con escasas manchas de hierbe como muestras de vida. Descendemos a mediodía hasta el lago Negre de Dalt, que seguimos por la izquierda, atravesamos una tartera y seguimos subiendo pesadamente por un pedregal.

9,55 km (2.585 m), 3 h. 45 min. Cuello del Estany Gelat. Excelente atalaya en el N del circo de Gerber y los estanques que lo adornan, de donde venimos, y, al oeste, del de Saboredo, con el bello estanque Gelat y la Tuqueta o aguja de Saboredo como referentes. Se deja un desvío a mano derecha (NW) que baja al lago Gelat y lleva al refugio de Saboredo y se asciende con bastante deriva al S por la cresta, progresando por un terreno duro y rocoso. Se sigue un trazado muy aéreo y expuesto, a tramos perdedor y con pocos hitos de referencia. Más arriba, ya se divisa el collado de Amitges (rótulo del parque nacional), nuestro destino inmediato.

10,29 km (2.760 m), 4 h. 20 min. Cuello de Amitges. Techo de la Carros de Foc, superando el collado de Contraix, contando el trayecto troncal y las variantes. Se desciende a mediodía por un entorno salvaje muy rocoso y con pedrusco inestable en el que hay que tener mucho cuidado de no resbalar y hacerse daño. Recorrido que exige tener experiencia en montaña y un buen sentido de la orientación para mantener la ruta correcta entre trazas que pueden confundirnos. Superamos canchales descendiendo siempre a la izquierda de las agujas de Amitges, visibles enfrente en todo momento. Más abajo reencontramos y seguimos de nueve pilotes de madera.

11,15 km (2.517 m), 4 h. 45 min. Salimos a la coma de Amitges, por donde seguimos bajando en dirección SW hacia el estanque y el refugio homónimos, en las vistas todo el rato. Territorio inhóspito, solitario y silencioso. Se flanquea por la derecha (SW) la orilla N del lago Estany Gran d’Amitges, a los pies de las agujas del mismo nombre (N), se atraviesa una tartera y se confluye en una pista, entre los lagos de la Munyidera y de Els Barbs (km 12,22, 2.381 m): hay que tomarla a mano izquierda (SE) de bajada.

12,64 km (2.365 m), 5 h. 10 min. Refugio de Amitges. Fin de la primera etapa de la variante.Más informaciónFont: Generalitat de Catalunya, 15/12/2021

Comentários

    Você pode ou esta trilha