Hora  2 horas 30 minutos

Coordenadas 1888

Enviada em 23 de julho de 2014

Registrada em dezembro 2013

 • Avaliação

   
 • Informações

   
 • Fácil de fazer

   
 • Paisagem

   
-
-
283 m
100 m
0
4,6
9,3
18,5 km

Visualizado 2685 vezes, baixado 51 vezes

perto de Cistella, Catalunya (España)

[CA] De Cistella a Llado pel GR 2Entre petites ondulacions, camps de conreu i masos, aquesta ruta en bicicleta permetrà conèixer el patrimoni de dos pobles petits i atractius de l'interior altempordanès, tot gaudint durant el trajecte de panoràmiques a gran nombre de les serres i cims de l'Alt Empordà, el Gironès i el Baix Empordà. Malgrat que no es tracta d'un itinerari llarg, la ruta presenta alguna dificultat pel tipus de terreny per on discorre, que posa a prova, puntualment, la preparació física i tècnica del ciclista. La ruta segueix en gran part, especialment en la tornada de Lladó a Cistella, el sender de Gran Recorregut GR 2, senyalitzat amb marques de pintura blanca i vermella. També es coincideix amb trams de recorreguts dels Centres BTT, concretament el número 20, així com parcialment amb els 26, 27, 28.
Ruta senyalitzada.
Per accedir a l'inici de la ruta, a Cistella, des de Figueres cal prendre la carretera N-260 en direcció a Besalú i, al cap d'uns 4 km, tombar a la dreta cap a Avinyonet de Puigventós, creuar-lo i continuar per la GIP-5101 ja en direcció a Cistella, petit poble al qual s'arriba al cap de 6 km més. Arribant al poble cal seguir els indicadors de l'Ajuntament, situat a la plaça Major, on s'iniciarà la ruta. A prop de la plaça, l'església de Santa Maria conserva una esplèndida portalada romànica del s. XII.

0 km (132 m). Cistella. Situats, doncs, a la plaça Major (132 m), s'arrencarà en direcció a Lladó i la Mare de Déu de Vida prenent el carrer de Lladó a l’O per l'esquerra el carrer de dalt de la plaça.

1,08 km (163 m). Cruïlla. A dalt de la pujada cimentada es tomba a l'esquerra en direcció al mas Patiràs deixant el GR 2. Sempre seguint la pista principal, de terra però en molt bon estat, es deixa enrere aquest mas i també el mas Marial planejant i gaudint d'excel·lents vistes al massís del Montgrí, a la costa i al poble de Navata, més proper, del qual sobresurt el campanar. Davant de la Fàbrega la pista descriu un revolt pronunciat a la dreta començant a baixar.

5,94 km (158 m). Carretera de Navata a Lladó (GIP-5239). Cal incorporar-s'hi a la dreta, cap a Lladó, realitzant un gir de gairebé 180 graus i canviant completament de decorat: ara són els Pirineus, la Mare de Déu del Món, el Bassegoda, el Canigó i el massís de les Salines sobre Maçanet de Cabrenys les vistes que acompanyen el recorregut entre turons, masos i camps de conreu.

8,00 km (206 m). Encara a peu de carretera, en fer una altra aturada, es pot descobrir com la poca altitud guanyada és suficient per incorporar a la panoràmica el Rocacorba, al costat de Girona, al sud-oest; les Alberes, amb el cim culminant del Puigneulós, al nord-est i, una mica més a llevant, també la serra de Rodes i les muntanyes del cap de Creus. Al cap de 0,5 km s'entra a Lladó.

8,80 km (203 m). A l'inici del nucli de la població es troba el GR 2, que cal seguir per l'esquerra tot baixant pel carrer Figueres i girant novament a l'esquerra per entrar a la plaça Major. S'hi contempla l'església romànica de Santa Maria (s. XII), de la qual destaca la portalada de ponent i el seu monestir agustinià, el perímetre del qual es pot resseguir pels patis, carrers estrets i porxos de la vila. Es marxa per l'altre costat de la plaça Major, carrer Gran amunt i, de seguida, es pren a la dreta el carrer Besalú pujant en direcció a l'ermita dels Apòstols. Es troben els indicadors del GR 2, que cal seguir. Es continua pel camí principal, es passa pel costat de dues cases i s'entra a un petit alzinar.

10,74 km (283 m). A la dreta, dalt d'un turó i dins del bosc, hi ha l'ermita dels Apòstols o de Sant Felip i Sant Jaume (s. XVII i XVIII). Un mirador alçat permet tenir una àmplia vista sobre paratges regats pel riu Manol. Es pot visitar pel caminet de la dreta que s'endinsa al bosc. De retorn al camí, se segueix cap a la dreta.

10,94 km (271 m). Atenció a aquesta bifurcació! Es deixa el GR 2 girant 90 graus a la dreta cap al nord-est i baixant.

11,10 km (257 m). De seguida cal agafar un camí secundari de l'esquerra i, tot seguit, es continua vorejant camps i girant a la dreta.

11,45 km (258 m). Després d'una curta pujada una mica abrupta, s'arriba a un camí més fressat que cal seguir a la dreta orientant-se novament cap a Lladó. Es tornen a tenir bones vistes al Montgrí. Es passa per la barriada del Pujol, pertanyent a Lladó, per entrar tot seguit al poble passant pel costat de l'església de Sant Feliu, documentada ja l'any 1017, que queda a la part alta de la població.

13,22 km (203 m). S'arriba al punt quilomètric 8,80 del camí d'anada: en aquesta ocasió es pren el camí de baixada, situat just sota la parada d'autobús, que, marcat com a GR 2, també està indicat per anar a la Mare de Déu de Vida. D'aquesta manera s'inicia el retorn cap a Cistella, seguint també les indicacions del recorregut número 20 de Centres BTT.

13,44 km (179 m). Atenció! Cal prendre el camí de l'esquerra, en un angle de 90 graus, flanquejat per oliveres. S'avançarà per camins amb força còdols, típic material d'arrossegament de rius i rieres una mica exigent per rodar amb bicicleta.

14,60 km (141 m). Bifurcació: el camí se separa en dos i cal marxar pel de la dreta, que de seguida es farà estret, creuarà un petit torrent i s'enfilarà de forma decidida. Es deixa el recorregut senyalitzat de Centres BTT, que es recuperarà poc menys d’un quilòmetre més endavant. Al cap d'uns metres el paisatge s'obre, el camí s'aplana i se circula enmig de camps de conreu.

15,08 km (158 m). Dalt del pla de la Cadavall, en A un encreuament en forma de T, entre camps, el GR 2 i la ruta marxen per l'esquerra.

15,38 km (171 m). En un nou encreuament cal prendre el camí de la dreta baixant pel costat d'oliveres joves. A 50 m es deixa un camí a la dreta tot descrivint un revolt a l'esquerra. Es davalla, es travessa la riera del Bac de la Sala i es torna a remuntar.

15,90 km (156 m). Es prossegueix recte amunt. Pujada forta, tot i que no massa llarga.

16,25 km (192 m). Novament se segueix recte, deixant un camí a l'esquerra, seguint sempre el GR2 .

16,61 km (192 m). Cruïlla de camins: es creua la pista ampla seguint tot recte el GR 2 pel camí menor (cal deixar de nou les indicacions de Centres BTT). Es davalla una mica amb vistes al santuari de la Mare de Déu de Vida, on s'arriba en menys d'1 km.

17,12 km (195 m). Santuari de la Mare de Déu de Vida. En destaca la capella primitiva. Es marxa pel camí cimentat d'accés al santuari tot baixant sense pèrdua cap a Cistella.

18,50 km (132 m). Plaça Major de Cistella, punt d'inici i final de la ruta.
Més informació

[ES] De Cistella a Lladó por el GR 2Entre pequeñas ondulaciones, campos de cultivo y casas de labranza, esta ruta en bicicleta permitirá conocer el patrimonio de dos pequeños y atractivos pueblos del interior del Alt Empordà, disfrutando durante el trayecto de panorámicas de un gran número de sierras y cumbres del Alt Empordà, el Gironès y el Baix Empordà. A pesar de no tratarse de un itinerario largo, la ruta presenta alguna dificultad por el tipo de terreno por el que discurre, poniendo a prueba, puntualmente, la preparación física y técnica del ciclista. La ruta sigue en gran parte, especialment en la vueltade Lladó a Cistella, el sendero de Gran Recorrido GR 2, senyalizado con marcas de pintura blanca y roja. Tambien se coincide con tramos de recorridos de los Centres BTT, concretamente el número 20, así como parcialmente con los 26, 27, 28.
Ruta señalizada.
Para acceder al inicio de la ruta, en Cistella, desde Figueres hay que tomar la carretera N-260 en dirección a Besalú y, al cabo de unos 4 km, girar a la derecha hacia Avinyonet de Puigventós, cruzarlo y seguir por la GIP-5101 ya en dirección a Cistella, pequeño pueblo al que se llega al cabo de 6 km más. Llegando al pueblo, hay que seguir los indicadores del Ayuntamiento, sito en la Plaça Major, donde se iniciará la ruta. Cerca de la plaza, la iglesia de Santa Maria conserva una espléndida portalada románica del siglo XII.

0 km (132 m). Cistella. Situados en la Plaça Major (132 m), se arrancará en dirección a Lladó y La Mare de Déu de Vida, tomando por la izquierda la calle de encima la calle de Lladó al O de la plaza.

1,08 km (163 m). Cruce. Encima de la subida de cemento se gira a la izquierda en dirección al Mas Patiràs dejando el GR 2. Siempre siguiendo la pista principal, de tierra pero en muy buen estado, se deja atrás esta casa y también el Mas Marial, yendo en llano y disfrutando de excelentes vistas al macizo del Montgrí, a la costa y al pueblo de Navata, más cercano, del que sobresale el campanario. Delante de La Fàbrega la pista describe una pronunciada curva a la derecha empezando a bajar.

5,94 km (158 m). Carretera de Navata a Lladó (GIP-5239). Hay que incorporarse a ella a la derecha, hacia Lladó, realizando un giro de casi 180 grados y cambiando completamente de decorado: ahora son los Pirineos, la Mare de Déu del Món, el Bassegoda, el Canigó y el macizo de Les Salines sobre Maçanet de Cabrenys las vistas que acompañan el recorrido entre cerros, masías y campos de cultivo.

8,00 km (206 m). Aún a pie de carretera, al realizar otra parada, puede descubrirse cómo la poca altitud ganada es suficiente para incorporar a la panorámica el Rocacorba, al lado de Girona, al SO; Les Alberes, con la cumbre culminante del Puigneulós, al NE y, un poco más a levante, también la sierra de Rodes y las montañas del cabo de Creus. Al cabo de 0,5 km se entra en Lledó.

8,80 km (203 m). Al inicio del núcleo de la población se halla el GR 2, que hay que seguir por la izquierda bajando por el Carrer Figueres y girando de nuevo a la izquierda para entrar en la Plaça Major. Allí se contempla la iglesia románica de santa Maria (siglo XII), de la que destaca la portalada de poniente y su convento agustiniano, el perímetro del cual se puede seguir por patios, calles estrechas y porchos de la villa. Se va por el otro lado de la Plaça Major, Carrer Gran arriba y, en seguida, se toma a la derecha el Carrer Besalú subiendo en dirección a la ermita de Els Apòstols. Se encuentran los indicadores del GR 2, que hay que seguir. Se sigue por el camino principal, se pasa junto a dos casas y se entra en un pequeño encinar.

10,74 km (283 m). A la derecha, en lo alto de un cerro y dentro del bosque, está la ermita de Els Apòstols o de Sant Felip y Sant Jaume (siglos XVII y XVIII). Un mirador alzado permite tener vista sobre los parages regados por el río Manol.Puede visitarse por el sendero de la derecha que se adentra en el bosque. De regreso al camino, se sigue hacia la derecha.

10,94 km (271 m). ¡Cuidado con esta bifurcación! Se deja el GR 2 girando 90 grados a la derecha hacia el NE y bajando.

11,10 km (257 m). Enseguida hay que tomar un camino secundario de la izquierda y, a continuación, se sigue bordeando campos y girando a la derecha.

11,45 km (258 m). Después de una corta subida un poco abrupta, se llega a un camino más trillado que hay que seguir a la derecha orientándose de nuevo hacia Lladó. Se tienen de nuevo buenas vistas al Montgrí. Se pasa por la barriada del Pujol, perteneciente a Lladó, para entrar en seguida al pueblo pasando junto a la iglesia de Sant Feliu, documentada en el año 1017, que queda en la parte alta de la población.

13,22 km (203 m). Se llega al punto kilométrico 8,77 del camino de ida: en esta ocasión se toma el camino de bajada, situado justo debajo de la parada de autobús, que, marcado como GR 2, también está indicado para ir a La Mare de Déu de Vida. De este modo se inicia el regreso hacia Cistella, siguiendo también las indicaciones del recorrido número 20 de los Centres BTT.

13,44 km (179 m). ¡Cuidado! Hay que tomar el camino de la izquierda, en un ángulo de 90 grados, flanqueado por olivos. Se avanzará por caminos con bastantes guijarros, típico material de arrastre de ríos y torrentes un poco exigente para rodar en bicicleta.

14,60 km (141 m). Bifurcación: el camino se separa en dos y hay que ir por el de la derecha, que en seguida se estrecha, cruzará un pequeño torrente y subirá de forma decidida. Se deja el recorrido señalizado de los Centres BTT, que se recuperará poco menos de un quilómetro más adelante. Al cabo de unos metros el paisaje se abre, el camino se allana y se circula en medio de campos de cultivo.

15,08 km (158 m). En el llano de la Cadavall, en un cruce en forma de T, entre campos, el GR 2 y la ruta van por la izquierda.

15,38 km (171 m). En un nuevo cruce hay que tomar el camino de la derecha bajando junto a unos olivos jóvenes. A 50 m se deja un camino a la derecha describiendo una curva a la izquierda. Se baja, se cruza el torrente del Bac de la Sala y se vuelve a remontar.

15,90 km (156 m). Se sigue recto hacia arriba. Subida fuerte, aunque no muy larga.

16,25 km (192 m). De nuevo se sigue recto, dejando un camino a la izquierda, siguiendo siempre el GR 2.

16,61 km (192 m). Cruce de caminos: se cruza la pista ancha siguiendo recto el GR 2 por el camino menor (se tienen que dejar de nuevo las indicaciones de Centres BTT). Se baja un poco con vistas al santuario de la Mare de Déu de Vida, al que se llega en menos de 1 km.

17,12 km (195 m). Santuario de la Mare de Déu de Vida. Destaca su capilla primitiva. Se va por el camino de cemento de acceso al santuario bajando sin pérdida hacia Cistella.

18,50 km (132 m). Plaça Major de Cistella, punto de inicio y final de la ruta.
Más información

[EN] From Cistella to Lladó by GR-2Over gently rolling ground, through arable fields and farmhouses, this route by bicycle enables us to discover the heritage of two small, attractive towns of the interior of Alt Empordà, enjoying panoramas all along the route of the ranges and peaks of Alt Empordà, Gironès and Baix Empordà.
Although it is not a long itinerary, the route presents some difficulties owing to the type of terrain it runs over and occasionally puts the cyclist's physical and technical preparation to the test.

Marked trail.

More information

Font: Generalitat de Catalunya

Waypoint

La Fàbrega

Waypoint

Santuari de la Mare de Déu de Vida

Waypoint

Mas Marial

Waypoint

Mas Patiràs

Waypoint

Ermita dels Apòstols

Waypoint

Església de Santa Maria

Waypoint

Església de Sant Feliu

Waypoint

Cistella

Waypoint

Lladó

Waypoint

GIP-5239

1 comentário

 • riets 20 de ago de 2018

  Eu fiz esta trilha  verificado  Ver mais

  Està força bé, però no està molt bén indicat

Você pode ou esta trilha