Horas  8 horas 24 minutos

Coordenadas 2955

Uploaded 19 de Novembro de 2019

Recorded Novembro 2019

-
-
1.905 m
1.109 m
0
3,6
7,2
14,34 km

Visualizado 22 vezes, baixado 2 vezes

próximo a Áno Vlasía, West Greece (Greece)

Καλλιφώνι, Τέλος ασφαλτόδρομου - Μαχαιράς 1879μ - Ψηλές Κορυφές ( Αλυσσός ) 1741μ - Σκουτέλι 1757μ - Τέλος ασφαλτόδρομου.

Κυκλική διαδρομή στις κυριότερες δυτικές κορυφές του Καλλιφωνίου, Μαχαιράς, Αλυσσός, Σκουτέλι. Σημείο αφετηρίας και τερματισμού το σημείο ολοκλήρωσης του ασφαλτόδρομου ( 1090μ υψόμετρο ) ΝΔ του χωριού Άνω Βλασία. Παρά το χαμηλό τους υψόμετρο οι κορυφές παρουσιάζουν έντονο ανάγλυφο και ενδιαφέρον ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο, το όμορφο ελατόδασος αποζημιώνει.

Η διαδρομή παρουσιάζει σημεία όπου απαιτείται κινησιολογία scramble αλλά και περιορισμένη έκθεση. Συγχρόνως κινείται τμηματικά σε σημεία χωρίς καλοχαραγμένο μονοπάτι ενώ συναντά σημεία με κλίση και ολισθηρό έδαφος. Σήμανση συναντάται μόνο στο αρχικό και τελικό τμήμα της διαδρομής. Πιο συγκεκριμένα στα τμήματα Χωματόδρομος-Μαχαιράς και Λιβαρτζινό Διάσελο-Χωματόδρομος. Λόγω των παραπάνω η διαδρομή δεν συνίσταται σε όσους αρχίζουν τώρα την ενασχόληση τους με το βουνό ή δεν φέρουν ευχέρεια κινήσεως σε σαθρό πεδίο με κλίση. Για τους παραπάνω λόγους κατατάσσεται ως mountaineering και όχι hiking, στο σύστημα κατηγοριοποίησης του wikiloc.

Νερό συναντάμε σε δυο σημεία, συγκεκριμένα προσεγγίζοντας την κορυφή του Μαχαιρά αλλά και κατερχόμενοι βόρεια του Λιβαρτζινού διασέλου. Επισημαίνονται σε ανάλογα waypoints.

Η φορά της διαδρομής είναι δυνατό να αναστραφεί.

Στην καταγραφή συμπεριλαμβάνονται τρία waypoints που αφορούν τον καταρράκτη Ταξιάρχη. Η πρόσβαση σε αυτόν πραγματοποιείται από χωματόδρομο μήκους 1.3 χλμ που ξεκινά από σημείο του ασφαλτόδρομου Άνω Βλασία-Λεχούρι. Στο συγκεκριμένο σημείο υφίσταται σχετική πινακίδα ( υψ. 900μ ). Πρόκειται για τον ίδιο ασφαλτόδρομο που ακολουθούμε για να προσεγγίσουμε το σημείο εκκίνησης και τερματισμού της κυκλικής διαδρομής.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από το κείμενο των waypoints.
Waypoint

Afhenas

Άνοιγμα μεταξύ ράχης και του όγκου του Μαχαιρά. Θέα. Συνεχίζουμε στην Βόρεια πλαγιά του Μαχαιρά με σήμανση.
Waypoint

Anatoliki Rahi Mahera

Ανατολική ράχη Μαχαιρά. Κινούμαστε σε βραχώδες πεδίο σε μέτριου πλάτους ράχη χωρίς σοβαρή έκθεση. Συχνά χρησιμοποιούμε χέρια για αντιστήριξεις μεταξύ των βράχων.
Waypoint

Anonimi

Ανώνυμη κορυφή-ράχη μεταξύ Μαχαιρά-Σκουτελίου.
Passo de montanha

Diaselo Mahera-Anonimis

Διάσελο μεταξύ Μαχαιρά και ανώνυμης ράχης προς τα ΒΑ. Περνάμε χαμηλότερα αυτού και ανηφορίζουμε προς την ράχη με κατεύθυνση ΒΑ.
Passo de montanha

Diaselo Maheras-Psiles Korifes

Διάσελο σε υψόμετρο 1600μ. Συνεχίζουμε προς τα Νότια για την κορυφή Αλυσσός. Στόχος μικρό άνοιγμα σε εγκάρσιο βράχινο λειρί.
Waypoint

Diskoli Prosegkisi Monopatiu

Πρόωρη προώθηση στην πλαγιά πριν την περίφραξη. Απότομη σύντομη ανάβαση στην πλαγιά. Αμέσως όμως συναντάμε καλό μονοπάτι που οδηγεί στην σηματοδότηση.
Waypoint

Ditiki Rahi Skuteliu

Ασαφής χάραξη στην Δυτική ράχη Σκουτελίου. Κινούμαστε επί της ράχης ή πολύ κοντά σε αυτή. Συναντάμε προκορυφή και συνεχίζουμε Ανατολικά μέχρι να συναντήσουμε την ψηλότερη με το υψομετρικό.
Waypoint

Enalasomeni poria se Rahi i Traversa

Εναλλασσόμενη πορεία επί της ράχης ή σε τραβέρσα αυτής από τα Νότια. Επιλέγουμε την πορεία που μας εξυπηρετεί κατά το δοκούν. Αρκετές διακοπτόμενες χαράξεις κτηνοτροφικών ατραπών. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι το Λιβαρτζινό διάσελο.
Interseção

HmDromos- Monopati / Dexameni

Δεξαμενή και περίφραξη. Εαν ανοίξουμε την περίφραξη συνεχίζουμε για λίγα μέτρα και συναντάμε την έναρξη του μονοπατιού προς τα Ν. Εναλλακτικά ανεβαίνουμε απότομα την πλαγιά πριν την περίφραξη κ συναντάμε το μονοπάτι ψηλότερα. At 37.96445N, 21.88570E
Waypoint

Kagkelia

Το μονοπάτι κατηφορίζει προς νότο εντός δάσους με πυκνά καγκέλια. Ευκρινής χάραξη. At 37.96032N, 21.90069E
Waypoint

Kaliva

Καλύβα επί της ράχης ΒΔ του Σκουτελίου. Στεφόμαστε προς τα Ανατολικά κατηφορίζοντας σε ευκρινές μονοπάτι. At 37.96028N, 21.89824E
Queda de água

Katarraktis Taxiarhi

Ο όμορφος καταρράκτη Ταξιάρχη. Υψ. 900μ. Ξύλινο γεφύρι εξυπηρετεί σαν σημείο θέασης του.
Waypoint

Katavasi pros Noto

Ελεύθερη κατάβαση σε σχετικά απότομη πλαγιά με σκοπό την προσέγγιση του διασέλου Μαχαιράς-Ψηλές Κορυφές. Πεδίο με σάρα, βράχια. Ελάχιστη κινησιολογία scramble. Μικρή έκθεση.
Passo de montanha

Livartzino Diaselo

Λιβαρτζινό διάσελο 1610μ. Δυο ανοίγματα. Για Σκουτέλι συνεχίζουμε επι της ράχης προς τα Α-ΝΑ. Ύπαρξη μονοπατιού που τραβερσάρει την κορυφή από τα Βόρεια.
pico

Maheras 1879m

Η κορυφή Μαχαιρά. Πεσμένος υψομετρικός στύλος ΓΥΣ.
Interseção

Mon-Hmdromos

Το μονοπάτι προσεγγίζει τον χωματόδρομο που ενώνει τα χωριά Άνω Βλάσια-Λεχούρι. Τον ακολουθούμε προς Νότο για την επιστροφή στο σημείο αφετηρίας. At 37.96256N, 21.90247E
Waypoint

Peristasiako Scramble

Περιστασιακό scramble στην ΒΔ πλαγιά της Αλυσσού. Επιλέγουμε τα περάσματα που μας εξυπηρετούν.
fonte

Pigi / Potistres

Πηγή στην βάση βράχου. Ροή νερού ( Νοε. 2019 ). Ποτίστρες με υδρομάστευση. Συνεχίζουμε προς τα ανατολικά για λίγο ακόμα προτού κατηφορίσουμε Νότια σε καγκέλια. At 37.95927N, 21.90017E
Waypoint

Portes Diashisi Liri

Χαρακτηριστικό άνοιγμα σε βράχινο εγκάρσιο λειρί. Περνάμε στην νότια πλευρά και προσεγγίζουμε την βάση της κορυφής Αλυσσός με σύντομη τραβέρσα σε ευκολη πλαγιά. At 37.94636N, 21.88994E
pico

Alissos - Psiles Korifes 1741m

Όμορφη κορυφή στο ΝΔ τμήμα του Καλλιφωνίου. Πεσμένος υψομετρικός στύλος ΓΥΣ. Μοναχικό δέντρο. Αναφέρεται ως Αλυσσός, Ψηλές κορυφές.
Rio

Simansi / Rema

Διασχίζουμε ρέμα και συναντάμε το κύριο σηματοδοτημένο μονοπάτι. Κερδίζουμε ύψος προς τα Ανατολικά διασχίζοντας και πάλι το ρέμα. Κόκκινο spray. At 37.96230N, 21.88712E
Interseção

Simio AsfaltDromu / Potistra

Σημείο επί του ασφαλτόδρομου ΝΔ της Βλασίας όπου διαστάυρωση με χωματόδρομο και ποτίστρα. Σημείο αφετηρίας του χωματόδρομου 1.3 χλμ που οδηγεί στον Καταρράκτη Ταξιάρχη. Μικρή σχετική πινακίδα. Περπατάμε επί του χματόδρομου μέχρι τον καταρράκτη.
Interseção

Sintomo Monopati Katarrakti

Διασταύρωση επί του χωματόδρομου όπου ξεκινά το μονοπάτι λίγων μέτρων που προσεγγίζει τον καταρράκτη. Σχετική πινακίδα.
pico

Skuteli 1757m

Κορυφή Σκουτέλι. Υψομετρικός στύλος. Κινούμενοι προς τα ΝΔ προσεγγίζουμε το Λιβαρτζινό Διάσελο. Προς βορρά το Λεχουρίτικο Διάσελο.
Interseção

Telos Asfaltodromu / Diastavrosi

Ολοκλήρωση ασφαλτοστρωμένου δρόμου σε υψόμετρο 1100μ. Δυο χωματόδρομοι. Εκείνος προς τα ΝΑ συνεχίζει για Λεχούρι κ εξυπηρετεί για Σκουτέλι. Ο άλλος προς τα Δυτικά εξυπηρετεί για Μαχαιρά.
Waypoint

Traversa

Τραβέρσα στην βάση της Ανατολικής απόληξης του Μαχαιρά. Αρχικά κτηνοτροφικό μονοπάτι. Στην συνέχεια δυο περάσματα σε βράχο και εύκολη ολοκλήρωση σε πλαγιά.
Waypoint

Vasi Korifis Alissos

Βόρεια βάση της κορυφής Αλυσσός. Συνεχίζουμε σε απότομη ελέυθερη ανάβαση προς τα ΝΑ. Περιστασιακό scramble.
Waypoint

Voria Plagia Mahera

Βόρεια πλαγιά Μαχαιρά. Το σηματοδοτημένο μονοπάτι κερδίζει ύψος σε απευθείας ανάβαση σε βραχώδη πλαγιά με προοδευτικά αυξητική κλίση.
Waypoint

Xerolithia / Pigi Heroma

Επίπεδη έκταση με διάσπαρτα δέντρα. Ξερολιθιά γύρω από δέντρο. Λίγα Μέτρα προς τα Βόρεια υφίσταται η πηγή Χέρωμα.

Comentários

    You can or this trail