Tempo em movimento  22 minutos

Horas  4 horas 13 minutos

Coordenadas 328

Uploaded 28 de Março de 2018

Recorded Março 2018

-
-
1.168 m
1.110 m
0
0,5
1,0
1,94 km

Visualizado 301 vezes, baixado 14 vezes

próximo a Bor, Catalunya (España)

SISTEMA DE LA FOU DE BOR, Bor (Bellver de Cerdanya).

Boques Tuta Freda i Tuta Gran
En el sistema també estan la Tuta del Bosc, la Tuta del Conill,

Sistema subterrani de més 4200 m de recorregut, uns 1.050dels quals pertanyen al sifó de la Sala Badalona. Té - 196 m de desnivell.

Track d'anada i tornada.

Imprescindible genolleres! Cavitat força d'arrossegar-se i amb bassals d'aigua, elevada humitat i bastant fang.

Extret d'Espeleoindex:
- La TUTA GRAN: "És l'accés històric i més habitual al sistema. Passada la boca (amb les restes d'una antiga reixa), d'uns 2,5 metres d'amplada i amb formes que posen de manifest la seva actuació com a surgència en temps passats, ens trobem en un vestíbul de dimensions regulars i amb un terra que ha estat molt modificat per les excavacions arqueològiques. Per continuar se'ns presenten dues opcions principals: si seguim a l'esquerra anirem a les galeries de la Tuta Freda. Si seguim recte accedirem al sector més conegut i important del sistema. Encara hi ha un tercer tram, en direcció SO, ascendint per una diàclasi eixamplada en forma de xemeneia s'assoleix una petita galeria que porta directament a l'exterior (TUTA DE DALT).
Des de la sala d'entrada i després de recórrer uns 25 metres la galeria es bifurca. Seguint recte accedirem a les galeries inferiors, mentre que si ens desviem a la dreta, pujant una curta rampa, ens trobarem a l'inici de les galeries superiors. Ambdós sectors es retroben a la Sala Cerdanya després d'uns recorreguts més o menys complexos."

L'accés a la Galeria Canela es realitza pel sifó que es troba al capdevall de la Sala Cerdanya, que habitualment està ple d'aigua i que prèviament cal buidar " a galledes" (o passar a pèl o amb neoprè si hi ha marge per respirar).

En èpoques de pluges, el sifó està ben curullat i no triga en omplir-se de nou.

- La TUTA FREDA: "Una àmplia boca (6 x 2 m.) dóna accés a dues galeries que s'ajunten al cap de pocs metres. A l'esquerra el pas acaba en una petita sala d'un metre d'alçada i el terra cobert per abundants blocs. Cap a la dreta es troba la gatera que es va desobstruir l'any 1962 i que un cop superada es penetra en una zona de blocs fins a una saleta de dimensions més grans. Un conducte ascendent porta a la zona d'unió amb la galeria que baixa de l'esquerra de la sala d'entrada de la Tuta Gran. En aquest sector es troben moltes bifurcacions i gateres que porten a un conjunt de galeries prou laberíntiques. Un cop s'arriba a la Galeria Badalona aquesta presenta un conducte que tendeix a fer-se més ample a mesura que s'avança fins arribar a una sala de volta alta on en el seu fons es troba el sifó. El seu nivell és molt variable en funció de les pluges. Quan aquestes són molt abundants es desborda i força vegades totes les galeries de la Tuta Freda queden anegades i el cabal surt per la boca de la cova.
Tot el conducte anegat s'inicia amb una galeria descendent per anar guanyant horitzontalitat més tard i tot seguit ascendir. Més endavant torna a baixar i s'arriba al punt de màxima profunditat del sistema (cota – 196) des de la boca de la Tuta del Bosc (cota 0)." (Espeleoindex).
Waypoint

Església i Cementiri

Waypoint

Dreta

Waypoint

Creuar torrent per pedres molsa i corda nusos corriol fangós amunt

Waypoint

Tuta Gran (Fou de Bor)

abrigo

Tuta1

Waypoint

Tuta2

Waypoint

Tuta3

Waypoint

Tuta Freda (Fou de Bor)

Comentários

    You can or this trail